Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Българинт дава средно 1267 лв. за колата си годишно и едва 212 лв. за своето здраве

В сумата по поддръжката на един автомобил са включени разходи като задължителните данъци, винетки и застраховки на стойност около 667 лв., неизбежната смяна на зимни и
летни гуми, които излизат около 100 лв., смяната на масла и филтри, които костват на собственика още 100 лв. Ако няма сериозни повреди по автомобила, годишните поддържащи ремонти обикновено са между 300 и 500 лв. В извадката не са включени средства за гориво, които при пробег от 20 000 км годишно са около 5 000 лв. В същото време по данни на Националния статистически институт (НСИ) за 2012 г. средният разход за здравеопазване, изразходен от едно лице за година, е 212 лв. Съпоставката между двете суми на годишна база показва, че българинът отделя приблизително шест пъти повече средства за поддръжката на автомобила, отколкото за превенция и грижа за здравето си. Заключението направиха от "Siemens" България след сравнение на данните на Българския автомобилен съюз (БАС) и НСИ за 2012 г.
„Данните красноречиво показват, че все още не осъзнаваме важността на грижата за здравето. Профилактиката е лична отговорност и зависи единствено от самите нас. Надяваме се, че тази статистика ще провокира хората да се замислят върху изключителното значение на превенцията”, коментира Тодор Воденичаров, ръководител сектор Здравеопазване на Siemens за България, Сърбия и Черна гора. „Всички проучвания показват, че редовната профилактика е водещ фактор за откриването на опасните болести в ранен стадий. Това от своя страна води до тяхното лечение”, допълва той.
Изследване на НЗОК показва, че миналата година над 3 хиляди българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен медицински преглед при своите лични лекари, в сравнение с 2012 г. За миналата година броят им е бил 3 546 855.
Сравнението установило също, че българинът е изключително съвестен по отношение на изправността на своя автомобил, като влага необходимото време и ресурс за преминаването на задължителния технически преглед - наличието на полица от валидна застраховка "Гражданска отговорносг, както и на документ за платен данък върху превозното средство, дължим към деня на извършването на периодичния преглед. В същото време той намира безброй извинения, за да не отиде веднъж годишно на медицински преглед, въпреки че е длъжен да го направи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар