Translate

сряда, 2 април 2014 г.

От 139 до 972 лв. бонуси получават джипита за работа в неблагоприятни условия



От 139 до 972 лв. бонуси получават месечно джипита в областта за работа в неблагоприятни условия, сочи справка в новия рамков договор за 2014 г. Има специална методика, по която се определят районите, които трябва да отговарят на доста условия. Сред тях са демографските
особености, отдалечеността от болница, географските условия и др.
47 са неблагоприятните райони във Великотърновска област, седем от тях са градовете Килифарево, Златарица, П. Тръмбеш, Стражица, Сухиндол, Елена и Бяла черква. В Елена джипитата получават допълнително по 972 лв. всеки месец. На второ място е Златарица с бонуси от 833 лв., а на трето - Сухиндол с 625 лв. Най-малка е добавката на докторите в Полски Тръмбеш, където са определени по 139 лв.
Най-високо са оценени центровете на лекарска практика в селата на Елена и Златарица. Джипито в Майско получава допълнително 833 лв., а в Горско Ново село и Константин - 763 лв. Във Вонеща вода, Сухиндол, Балван, Церова кория, Драганово, Михалци, Сграхилово, Камен, Владислав, Кесарево медиците получават между 400 и 600 лв. Неблагоприятните условия на лекарския труд в Джулюница, Козловец, Мерданя и Присово са оценени на 208 лв.
Въпреки бонусите, докторите предпочитат да работят в градовете, където има възможности за по-добра квалификация и гарантирани пациенти. В селата хората намаляват, много от тях са здравнонеосигурени и здравната каса не им заплаща прегледите. Населението е застаряващо и с по-тежка патология.


В. „Янтра днес”

Няма коментари:

Публикуване на коментар