Translate

четвъртък, 3 април 2014 г.

Лекарите на протест на 15 май



Все още не е решено дали ще бъдат организирани в улично шествие или всеки ще протестира пред болницата, в която работи, съобщи д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, цитиран от вестник ”Труд”.
Протестът е по повод европейския ден на негодуванието на белите престилки, организиран от федерацията на европейските лекари. С проявата си в България лекарите ще изразят недоволството си от финансовите проблеми в системата. Очаква се докторите да бъдат подкрепени от медицинските сестри, акушери, лаборанти, фармацевти и синдикални служители. Мотото на протеста ще е: ”Нека ги спрем. Да защитим правото на здраве на всички европейски граждани. Спрете корупцията. Спрете репресиите върху лекари”. БЛС ще настоява и за среща с премиера и финансовия министър заради очертаващия се дефицит на здравната каса от над 250 млн. лв. ”Единственото решение е актуализация на бюджета на НЗОК ”, каза още д-р Райчинов. 
До края на седмицата съсловната лекарският съюз ще подаде сигнал срещу държавата в Комисията за защита от дискриминация, защото не се плащат в пълен размер здравните вноски ”Без да посочва обяснение, държавата си пише закони, според които тя да не плаща вноските в пълен размер, а задължава обикновените българи да ги покриват на 100%. Ако това не е дискриминация, какво е?”, коментира Райчинов. Той допълни, че ако държавата стане изряден платец, в бюджета на здравната каса годишно ще влизат по още около 350 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар