Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Проф. Владимир Пилософ: След 2-3 г. джипита сменят старите педиатри


- Проф. Пилософ, организацията на детското здравеопазване е толкова объркана, че остава неясен въпросът кой в крайна сметка се грижи за децата ни?
- Положението е сериозно. Старите педиатри - заварените при старта на здравната каса преди
15 г., постепенно излизат от системата. Идват общопрактикуващите лекари, които обаче не са педиатри. В програмата за специализацията по обща медицина те имат 9 седмици обучение по детски болести. От тях 5 седмици теория, за която е указано, че може и дистанционно, и 4 седмици практика. Който и гений да дойде, няма да може да се справи с детските болести при такъв кратък курс. Скоро ще имаме проблеми.
- Колко скоро?
- Моята прогноза е, че след 2-3 г. качеството на медицинското проследяване на децата рязко ще падне. Нямам нищо против общопрактикуващите лекари, но трябва държавата да организира по-добра подготовка за тях, преди да поемат деца лични пациенти. Какво пречи например, за джипитата, които искат да работят с деца, да се въведе по-обширен курс по педиатрия? Може да се започне с 6-месечен курс и той да служи като условие - едва след него лекарят да получава правото да лекува деца.
- Има ли достатъчно желаещи за специализация по детски болести?
- Не. Преди години на изпитна комисия за специалност се явяваха по 10-12 души, сега едва има по двама - трима.
Друг проблем е, че през 2006-2007 г. специализациите у нас бяха променени и профилните специалности в педиатрията изведнъж станаха самостоятелни. Това означава например, че детска нефрология или детска ендокринология се взема, без преди това лекарят да е взел специалност по педиатрия. Получава се едно разделение на части - ще лекуваме само бъбреците, без да се интересуваме от целия организъм. В педиатричната общност готвим предложение нещата да се върнат в предишния вариант.


В. "24 Часа"


Няма коментари:

Публикуване на коментар