Translate

сряда, 2 април 2014 г.

ОПЛ с още 5 г. бонус да придобият специалност ОМ


Здравният министър д-р Таня Андреева заяви в НС : „Правото на специализация на общопрактикуващия лекар е уредено в Закона за здравето. Срокът за това беше удължен през 2008 г., но въпреки това не всички лекари са придобили нужната им специалност по обща медицина. Така тези лекари, които не са получили специалност „Обща медицина”, ще могат да
продължат да работят и няма да се стигне до закриване на практики.” 
Министър Андреева отчете, че от над 4500 утвърдени места за специалност „Обща медицина“ в момента зачислените лекари са 1547, като 43 от тях са прекратили обучението си.
Близо 4527 са общопрактикуващите лекари (ОПЛ) в страната. От тях близо 3000 са със специалност, 1037 все още не са приключили специализацията си, а 670 ОПЛ (под 15%) изобщо не са се зачислили за такава.
В университетите са разкрити 4786 места за специализация по "Обща медицина", "Вътрешни болести", "Педиатрия" и "Спешна медицина".
След въвеждането на Закона за здравето (ЗЗ) през 2000 г. бяха предвидени 10 години, в които ОПЛ да получат специалност. През 2009 г. срокът беше удължен отново - този път с пет години.
През м. юни т. г. изтича срокът, след който ОПЛ без специалност щяха да загубят правото си да упражняват своята професия, но с поправката във внесените в НС от МЗ проекти за изменение на Закона за лечебните заведения и ЗЗ ще им се даде възможност "да наваксат" през следващите пет години.
Предвижда се също така в едногодишен срок от влизане в сила на законовите промени те да могат се зачислят за специализация.
Ако не бъде удължен срокът, в София около 300 лекари няма да имат право да преглеждат пациенти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар