Translate

петък, 25 април 2014 г.

Киста от черния дроб на 6-месечно бебе отстраниха детските хирурзи на МБАЛ „Токуда Болница София”



За първи път при операция на кърмаче екипът използва Аргон-лазер


Детските хирурзи на МБАЛ „Токуда Болница София” - проф.Огнян Бранков и неговия екип – д-р Диана Стоянова, д-р Ани Петреска и анестезиологът д-р Боряна Петрова извършиха уникална операция на на 6-месечно бебе от Варна за вродена киста на черния дроб.
Варненските хирурзи посъветвали майката, че само проф.Бранков може да спаси детето. При направените редица изследвания ехографското изследване показало огромна кухина в черния дроб голяма колкото главата на бебето.
„Такива вродени кисти са рядкост и понякога се диагностицират още в утробата на майката”, казва проф. Огнян Бранков, който ръководи екипа на детска хирургия на японската болница . При малкото момиченце не е имало такива признаци преди раждането, но след това кистата е започнала да расте. Специалистът обяснява, че образуванието е достигнало тези внушителни размери, защото е имало връзка със жлъчните пътища и се е пълнила със смилателни секрети.
Кърмачето постъпва с ниско тегло поради недохранване и често повръщане. В отделението по неонатология на „Токуда” лекарите се посвещават на усилена подготовка и стабилизиране , за да може то  да премине хирургично лечение и след 3 дни е оперирано.
„Кистата бе изрязана до здравата тъкан на черния дроб, а нейната повърхност бе обработена с Аргон-лазер, което за пръв път се прави в България при малки деца”, съобщи проф. Бранков. Той доуточнява, че голямата кухина се запълва със собствената чернодробна тъкан, като сегментите се залепват с българското тъканно лепило „Каноконлит-Б”.
Възстановяването на детето протече бързо. То бе захранено веднага през устата, т.е. не се наложи хранене чрез системи и бе изписано на петия ден след операцията в много добро състояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар