Translate

сряда, 9 април 2014 г.

8 сърца на живо спаси международен екип от инвазивни кардиолози в Токуда

Осем българи, с изцяло запушени артерии на сърцето, бяха излекувани по нов и авангарден метод  по време на  Третата европейска среща за ретроградна реваскуларизация при
 хронични тотални коронарни оклузии, която се проведе с излъчване на живо от ангиографските зали на Токуда Болница София. 
Най-младия пациент е мъж на 42, а най-възрастния - жена на 80 години. Общото между 8-те души е- напълно запушени главни артерии, тежка наследствена обремененост, хипертония, дислепидемия, диабет. 
При тях бе демонстрирано как със специален много тънък катетър се преминава през странични съдове и се атакува тромба от задната му страна, което е много по-безопасно за болния. В момента и 8-те пациента са добре и се проследяват в клиниката по Кардиология на Токуда.
„15-20% от пациентите с исхемична болест на сърцето имат хронични тотални оклузии, което означава значителен брой хора с висок риск от инфаркт”, алармира д-р Валери Гелев, началник на кардиологичната клиника в Токуда и специалист с най-голям опит в България в ретроградния подход при лечение на напълно запушени артерии. Той добави, че при навлизането в съда от предната му страна, успехът е около 70%., а с новия метод – отпушване на съда от задната му страна успехът е над 90%. Този вид процедура е изключително сложна и протича по-бавно, но сигурността за пациента тук е много по-висока и затова все по-широко ще навлиза у нас.
„При ретроградния метод доказано се намалява опасността от повторни запушвания”, каза проф. проф. Джорд Сиянос от Гърция, който е и главен консултант на кардиологията в Токуда.
Специално за Третата европейската среща за ретроградна реваскуларизация при хронични тотални коронарни оклузии в България пристигнаха светила в кардиологията от 15 държави, сред които проф. Ямане от Япония, проф. Джералд Вернер от Германия, проф. Алфредо Галаси от Универистетската болница в Катаня, проф. Джорд Сиянос, д-р Александър Аврам от Франция и др., които обмениха своя опит с българските си колеги в рамките на лекционната и практическа част на престижното събитие. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар