Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Лекари от три болници спасиха 8-годишно дете



Лекари от три болници спасиха живота на 8-годишно дете с пробит черен дроб. На 15 март Павлин карал колело в родния си град Мездра, но паднал тежко. Дръжката на велосипеда се
забила в корема му и пробила черния дроб. Хлапето останало проснато неподвижно на улицата, а негова приятелка хукнала да вика майка му. „Когато отидох, той едва си поемаше въздух разказа за „Преса" майката на момчето Искра Василева.
Линейката дошла за минути и закарала Павлин във Враца. Докторите там направили 4-часова животоспасяваща операция, спирайки кръвоизлива в дроба. Още същата нощ детето е преместено с реанимобил в детската хирургия на „Пирогов". Там медиците правят втора спешна операция, която криела огромен риск.
„Казаха ми, че може да не оживее", през сълзи си спомня майката. След седмица в реанимацията състоянието на Павлин се подобрило. Изследванията и скенерът обаче показали, че има прекъснат голям жлъчен път, а в черния му дроб продължават да се събират течности и гной.
„Викнаха ме на консултация в „Пирогов" и разбрах, че положението е лошо", обясни за „Преса" началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА проф. Никола Владов. Резултатите от скенера показали, че ще се наложи трета операция.
Докторите решават да премесят Павлин във Военна болница , защото интервенцията изисква специализирана клиника. На 4 април проф. Владов и екипът му извършват сложната операция, при която правят разрез на мястото на другите два и изрязват половината черен дроб на детето, за да спасят живота му. Освен риска от кръвоизлив има опасност и от усложнения заради отварянето на корема за трети път в рамките на три седмици. „Успяхме да се справим без капка кръв, а останалият дроб вече се възстановява. До няколко седмици органът ще се регенерира напълно", посочи проф. Владов.
Вчера Павлин беше изведен от реанимацията и преместен в отделението. „Все още ме боли малко, но вече искам да се прибирам в Мездра", казва второкласникът. Твърди, че пак ще кара колело, но ще внимава повече. Геройски приема факта, че за 20 дни е претърпял три операции, има шевове от гърдите до под пъпа, тръбички стърчат отвсякъде вливат му системи и го бодат през 6 часа. „Много благодаря на лекарите, които ме спасиха. Всички ми обръщат внимание, питат ме как съм и ми обещават, че скоро ще се прибера вкъщи", добавя смелото хлапе. Майка му не крие сълзите и също благодари на медиците. „Днес (вчера б.а.) е техният празник, пожелавам им да са живи и здрави и никога да не спират да вършат това, за което са призвани", казва Искра Василева.

 Жулиета Недялкова

В.”Преса”

Няма коментари:

Публикуване на коментар