Translate

понеделник, 14 април 2014 г.

Проект по програма Коменки започна в Бургас


В „Гастрономията в живота и изкуството - Европейски съюз” се включват ученици от шест страни, домакин е ПМГ „Акад. Никола Обрешков”

Ученици от шест страни пристигнаха в Бургас на 9 април, за да се включат в многостранния проект „Гастрономията в живота и изкуството - Европейски съюз”, който е част от международната образователна програма „Коменски”.
Домакини на тази инициатива са талантливите деца на Бургаската Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”, които в продължение на 5 дни запознаха своите гости с българските традиции в храненето.
В проекта участват представители на училища като Бирмингам Митрополитан Колидж – Англия, Научен лицей „Енрико Ферми” от Болония - Италия, Колеж по модерен дизайн от Прага – Чехия, училища от Испания, Латвия и Турция.
След като се срещнаха със зам. кмета на града Атанаска Николова - младите гости взеха участие в пресъздаването на известни български традиции в Морското казино, където техните домакини бяха подготвили концерт, презентации за града и страната ни, а също и представяне на четири характерни фолклорни обичая.
По късно гостите бяха посрещнати в ПМГ“Акад.Никола Обрешков“, където участваха в работни срещи, обсъждане на електронната книга, както и предстоящото финализиране на проекта.
На следващия ден учениците взеха участие в приготвяне на ястия, типични за България и региона. По- късно по програма посетиха и Музея на солта в Поморие и Археологическия музей в Несебър. Чуждестранните ученици вечеряха в етнографския комплекс „Шато Медово“, където се насладиха както на вкусни ястия, така и на традиционни фолклорни танци.
„Гастрономията в живота и  изкуството – Европейски съюз е част от проекта – „Учение през целия живот” на образователна програма „Коменски”, финансиран от Европейския съюз. Целта му е да проучва и запознава най-младите с влиянието на гастрономията върху  различните европейски култури.
Интересът към България и Бургас, както и признанието за успехите на учениците и учителите във всички  дейности по проекта бе доказан с изключителния брой чуждестранни участници в тази втора среща – 51.


Няма коментари:

Публикуване на коментар