Translate

понеделник, 14 април 2014 г.

Остеопорозата–вече е второто социално значимо заболяване в света



Под патронажа на Комисията по здравеопазването в НС се проведе кръгла маса на тема „Национална програма за превенция на фрактури при остеопороза“. Форумът бе организиран от Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза (БМДОО).
По време на него бе припомнено, че през 2000 г. СЗО определя остеопорозата като третото социално-значимо заболяване в света - след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания като прогнозата тогава е, че до 2020 г. тя ще заеме второ място. И наистина днес статистиката отчита, че остеопорозата вече е изпреварила онкологичните заболявания.
Тревога будят и данните от различните европейски държави, според които само 15-20% от жените с остеопороза получават необходимото им лечение. У нас този процент е още по-нисък – 3-4%. Според експертите, нищожният процент на лекуващите се българки с остеопороза се дължи на нискoто ниво на реимбурсиране на лекарствените продукти за това заболяване. Така например през периода юни 2009 г. - февруари 2010 г. са се лекували 14 232 пациенти при 50% реимбурсиране, като за същия период една година по-рано при 25% реимбурсиране, броят на лекуваните пациенти е бил с 23% по-малко т.е. ниското ниво на реимбурсация, респективно високото ниво на доплащане, лишават огромна част от българските жени с остеопороза от достъп до лечение. 
Експертите припомниха, че европейските директиви отнасящи се до лечението на остеопорозата налагат равнопоставения достъп на пациентите до лечението независимо от финансовото им и социално положение. В тази връзка от БМДОО настояха да се възприемат европейските практики в борбата с остеопорозата като се удължи с 5 години изпълнението на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в Р. България и се подобри реимбурсацията на медикаментите за лечение на това заболяване. Те бяха категорични, че ако се предприемат тези мерки, разходите за лечение на остеопорозни счупвания ще намалеят драстично, тъй като за антиостеопорозни медикаменти биха могли да се използват по-малко от 5-10% от необходимите средства за лечение на счупванията. 
На всеки 30 секунди по един човек в света получава фрактура вследствие на заболяването и приблизително една от всеки три жени на възраст над 50 години е с остеопороза.
В страните от ЕС болестта обхваща 22 млн. жени (30% от жените след менопауза в Европейския съюз страдат от заболяване) и 5 млн. мъже.  Всяка година се регистрират 3.5 млн. фрактури, от които: 620 000 тазобедрени; 520 000 на гръбначния стълб; 560 000 на ръката; 1 800 000 други. Икономическата тежест вследствие на остеопорозата за ЕС е оценена на 37 млрд. евро годишно, като очакването е до 2025 г. разходите да нараснат с 25%. С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка вследствие на заболяването, тъй като 20% от пациентите загиват до шестия месеца поради обездвижване и развитието на пневмонии. Голяма част от останалите хора остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи.
У нас от 426 000 българи с остеопороза едва 13 813 се лекуват, а директните разходи за остеопороза в България годишно възлизат на около 44 млн. лв. публични средства и над 19 млн. лв. частни. Индиректните разходи от пропуснати ползи, социални помощи, инвалидност, осигуровки, възнаграждения по болест и т.н. са многократно по-големи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар