Translate

сряда, 2 април 2014 г.

ГЕРБ дават на КС Закона за лекарствата в хуманната медицина


Парламентарната група на ГЕРБ е сезирала Конституционния съд заради поправките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които налагат административни ограничения пред износа на медикаменти.
Чрез новите текстове се създава задължение за търговците на едро на лекарствени продукти да подават уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за всеки износ на лекарствен продукт от страната, включен в Позитивния списък с медикаментите, които НЗОК заплаща.
Търговците трябва да изчакат преценката на изпълнителния директор на агенцията 30 дни след подаване на уведомлението, за да могат да извършат износа. Промените бяха приети на 16 януари от Народното събрание. Тогава държавният глава наложи вето върху поправките, но законодателният орган не се съобрази с възражението на президента. Атанасова посочи, че първоначално парламентарното мнозинство е подкрепило измененията в законодателството, тъй като тогава се е говорило за уведомителен режим, който впоследствие обаче се оказал лицензионен или разрешителен и е наложил рестриктивни мерки срещу търговците. От ГЕРБ са категорични, че поправките в закона са противоконституционни и противоречат както на чл. 19 от Конституцията за равни права на всички стопански обекти, така и на чл. 36 от Договора за функциониране на Европейския съюз. Освен това по този начин умишлено се създава предпоставка за корупционни практики.
Мрачно бъдеще за здравната ни система предричат от ГЕРБ.От партията са притеснени за очертаващия се дефицит на НЗОК, след средата на годината,в здравната система и наполовина изхарчения резерв на здравната каса. От опозицията се похвалиха обаче, че по време на тяхното управление проблеми с парите за здраве не е имало.
Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че по последни разчети от Надзорния съвет на НЗОК дефицитът е между 150 млн. и 300 млн. лева, в същото време резервът е 136 млн. лева. Очевидно има много сериозен проблем в НЗОК, а управляващите отново предлагат различни екзотични идеи за решаването му, коментира той. 
 От партията изразиха опасения, че до 3 месеца парите за здраве ще свършат. .

Няма коментари:

Публикуване на коментар