Translate

петък, 25 април 2014 г.

Първи случай на нов смъртоносен вирус в Гърция


Гръцките власти са в повишена готовност след регистрирането на първия случай на
Близкоизточен респираторен синдром, причиняван от нов коронавирус (MERS) в Гърция. След появата на първия болен от смъртоносния вирус, идващ от Саудитска Арабия, гръцкото Министерство на здравеопазването е предприело първите мерки за превенция на населението. Институтът за обществено здраве вече е изпратил препоръки до всички лични лекари и до Центровете за обществено здраве. Особеното е, че симптомите не се различават много от тези на други респираторни заболявания. Изготвят се брошури с полезна информация за хората, които смятат да пътуват до Саудитска Арабия. Бъдете внимателни и потърсете помощ, ако получите тежка кашлица, затруднено дишане и повишена температура, се посочва в тях.Вирусът е подобен на тежка бронхопневмония.Не трябва да се пренебрегва риска дори ако някой в самолета е кашлял до тях.
MERS е нов щам в групата коронавируси, за който през 2012 бе установено, че е патогенен за хората. Коронавирусите са в състояние да причинят от обикновена настинка до тежък остър респираторен синдром (SARS). Според експерти новият вирус няма пряка връзка с никой от останалите познати короновируси, но се придружава от заболяване с висока смъртност. До 17 април в Световната здравна организация са били докладвани общо 243 лабораторно потвърдени случаи на MERS. 93 от заболелите са загубили живота си. Последният заявен до тази дата случай е свързан с човек, пътувал от Джеда към Малайзия. Случаят с гръцкия гражданин е 10-ят установен в Европа. Досега короновирусът MERS е бил открит в пет европейски държави – Великобритания, Германия, Франция, Италия и Гърция. 
Предпазните мерки, които се препоръчват от Центъра за превенция и контрол на заболяванията са идентични с тези и за останалите вирусни инфекции на дихателните пътища – избягването на контакт с хора, които имат симптоми на болестта (кашлица и кихане) и наскоро са пътували в рискови райони като Арабския полуостров. Особено критично е хората, които се връщат от региона и проявяват тези симптоми в рамките на 14 дни след завръщането си да потърсят лекарска оценка за състоянието си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар