Translate

понеделник, 7 април 2014 г.

Суперхраните са вредни за здравето



Те са приветствани като ключът към здравето и дълголетието, но т.н. суперхрани, могат да причинят повече вреда, отколкото полза на организма, предупреждава британски експерт по хранене.
Храни като плодовете годжи, киноа и зеле могат да доведат до проблеми с щитовидната жлеза и артритни болки, твърди д-р Петронела Равишър.
"Единственият ми коментар за тези храни е, че те трябва да се избягват", споделя Равишър в интервю за британското издание на списание "Вог". Тя допълни, че зелето, така любимо на звездата Гуинет Полтроу и основна съставка в зелените зеленчукови фрешове, е враг номер едно на щитовидната жлеза.
Междувременно. Плодовете годжи са богати на химични съединения, които на свой ред увеличават риска от заболяване на храносмилателния синдром наречен "спукване на червата".
Британската диетична асоциация предупреди, че много от набедените за суперхрани ни дават погрешни очаквания относно ползите си или не са напълно обосновани като такива. Например 13 порции годжи бери се равняват на антиоксидантите в една червена ябълка.
Авокадо, спанак, водорасли, боровинки, нар, броколи, сьомга, бадеми, кокосово масло, зелен чай и зехтин са препоръчваните за консумация храни от експертите по хранене във Великобритания.

БГНЕС







Няма коментари:

Публикуване на коментар