Translate

сряда, 9 април 2014 г.

Белгия гони болни и безработни европейци, българите сред най-застрашените

Белгия все по-често гони чужденци от ЕС, ако останат без работа или дори ако се разболеят,
съобщават местните медии. През миналата година от кралството са били изгонени 2712 европейци, докато през 2011 г. броят им е бил 1918, а през 2010 г. 940, цитира данните БТА.
Българите са сред най-често експулсираните от Белгия.
Заплашени са онези, чийто престой в Белгия е бил пократък от 5 г., работили са в продължение на по-малко от 12 последователни месеца, безработни са от повече от половин година и са получавали социални помощи повече от три последователни месеца. Сред застрашените са също гражданите на Исландия, Швейцария и Норвегия.
Съответната евродиректива. прилагана в случая, е била замислена за борба с измамите с обществените средства от ромите и на чужденците от южната част на ЕС, засегната най-тежко от кризата. Въпреки това прилагането на закона води до странни случаи, при които заповед за напускане на страната получават хора с установена професия, които по стечение на обстоятелствата са се обърнали към службите за социални грижи.
Още по-сериозна е констатацията, че гражданите на ЕС получават в Белгия по-лошо здравно обслужване дори от чужденците с неуредено право на престой. Правилата ги задължават при установяването си в Белгия наред с придобиването на личната карта да се регистрират и в здравната каса , като така прехвърлят националните си здравноосигурителни права. Заради бюрокрация процесът е бавен, а често и нерезултатен, тъй като по закон белгийската здравна каса поема част от разходите за лечение само когато съответната услуга се покрива от осигурителната каса на държавата на произход на чужденеца. В противен случай трябва сам да плати пълната стойност на услугата.
Често граждани на ЕС, които заболяват и се наложи да се обърнат към социалните служби на Белгия, попадат в графата на подлежащите на експулсиране. Така освен че са лишени от правото на здравеопазване, те са изправяни пред изискването да напуснат страната.
Една от идеите в белгийския парламент е право на социални помощи да имат онези, които са правили вноски по-рано към местния осигурителен бюджет.
Миналата седмица стана ясно, че доклад, подготвян от германското правителство, предвижда безработните европейски имигранти да бъдат гонени от страната въпреки правилата в ЕС. Британският премиер вече обяви такива строги мерки за имигранти тези, които не работят, просят или нощуват на открито, ще бъдат експулсирани.


В „Струма” 

Няма коментари:

Публикуване на коментар