Translate

петък, 25 април 2014 г.

Линейки ще тръгват от бензиностанциите в София


По време на празниците между 1 и 6 май за първи път ще бъде направен опит линейки да бъдат разположени по бензиностанциите в столицата, съобщи проф. Стоян Тонев, зам. кмет на Столична община с ресор здравеопазване, пред БНТ.
Според него тази практика, която идва от Холандия, където линейките дори се зареждат с бензин безплатно,  може да влезе до месец след нейното изпробване и да бъде подобрявана в движение.Целта е да направи по-ефективна спешната помощ и така екипите наистина да стигат за 20 минути до пациентите.
Проф. Тонев подчерта, че бензиностанциите са добро решение за подобряване ефективността на спешна помощ, защото те могат да покрият много райони и особено сега, когато в столицата протичат толкова много ремонти.
„В София върви гигантско строителство, което е положителен момент, но затруднява движението. За да разпределим линейките, така че да можем да съкратим тези 20 минути, които са златните 20 минути за пристигане на екипите на Спешна помощ, това е един от вариантите - линейки да бъдат разположени на бензиностанциите" категоричен е той.
В столицата в най-добрите дни има между 20 и 24 екипа на Спешна помощ, в най-лошите дни - между 14 и 16 екипа.
„Искаме да постигнем между 25 и 30 екипа на Спешна помощ, в празничните дни. Това ще промени и самото отношение на хората към Бърза помощ”, обясни зам. кметът.
Без подкрепа на Министерството на здравеопазването , в малките общини почти няма възможност да се случи добра здравна помощ, отбеляза проф. Тонев. Темата със здравеопазването е била обсъдена с министъра и кметовете на общини в рамките на сдружението на общините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар