Translate

сряда, 2 април 2014 г.

ОПЛ и лекари по дентална медицина проверяват онлайн дали пациентите им са пенсионери



Електронната услуга стана възможна в резултат на подписаното споразумение за обмен на информация между д-р Румяна Тодорова,управител на НЗОК (НЗОК) и Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт (НОИ). Достъпът до информационните
масиви на НОИ ще се осъществява чрез използваните от лекарите програмни продукти и след подаване на заявление по образец до НЗОК.
Лекарите, зъболекарите и лечебните заведения, сключили договор с НЗОК за оказване на извънболнична медицинска помощ, следва да подадат заявление-декларация в РЗОК, съгласно образец, качен на сайта на касата
Всеки първи работен ден на седмицата от НЗОК ще се предоставя на НОИ списък на лекарите, подали през предходната седмица заявления. На тази база осигурителният институт ще издава уникален код за достъп до електронната услуга, който лекарите ще получават по електронна поща, чрез подписано с електронен подпис съобщение. Така ще се гарантира сигурността на информацията. Ежемесечно ще се добавят данни за лицата, упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст към съответния месец.  Мярката се налага заради по-ниската такса от 1 лв., която пенсионерите плащат от тази година при посещение при семейния лекар.
За улеснение на софтуерните разработчици, на Интернет страницата на НОИ (www.nssi.bg) в Рубрика „Е-услуги”, подрубрика „За разработчици на софтуер”, е публикувано описание на електронната услуга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар