Translate

четвъртък, 3 април 2014 г.

Световната банка ще пренаписва здравната стратегия




За пореден път Световната банка ще пише план за реформа в здравния сектор, който вероятно
може и да не бъде изпълнен. Това става ясно от решението на правителството. Финансирането ще бъде по оперативна програма „Техническа помощ“. Експертите на институцията ще подготвят доклад за финансирането на здравния сектор и варианти за реформата. Така също ще трябва да разработят и проект на план за въвеждането на диагностично свързаните групи (вариант за лечение, при който здравната каса плаща в зависимост от индивидуалната тежест на заболяването). Освен това правителството ще търси препоръка от банката и за „реформиране на фармацевтичния сектор в България“. Секторът е частен и не става ясно какво означава това.
Последната стратегия за реформа от банката беше от 2009 г. Тя предвиждаше преструктуриране на болничния сектор и окрупняване на клиниките и не беше изпълнена. Сътрудничеството с банката датира от началото на здравната реформа, когато заедно с екипа на правителството на Иван Костов тя изработи първата стратегия за здравна реформа, като я подкрепи и със заем - първоначално отпусна около 20 млн. долара за спешна помощ и за центровете по хемотрансфузиология. Следващият транш беше от 68.9 млн. долара, като целта му беше да се преоборудват клиниките, да се реформира изцяло болничният сектор и да се въведат частните здравни фондове. В крайна сметка средствата от този заем послужиха за други плащания, като най-забележимото от тях е информационната система на здравната каса.
Според съобщението на здравното министерство целта на споразумението е „правителството да получи подкрепа при поставянето на основите за реализирането на Националната здравна стратегия 2014 -2020 г. По този начин се цели ускоряване и ефективно усвояване на средствата по европейските програми“. В превод това означава, че здравната стратегия на кабинета „Орешарски“ за пореден път не се е харесала на Европейския съюз и трябва да се преработи, за да може България да получи средства от еврофондовете за здравния сектор.
От решението на правителството не става ясно колко ще струва написването на докладите на банката.

Десислава Николова
Капитал Daily 

Няма коментари:

Публикуване на коментар