Translate

понеделник, 14 април 2014 г.

Проблемът в здравеопазването не е липсата на пари, а на правила



Колкото и да се увеличи бюджетът на НЗОК, той никога няма да е достатъчен, ако не се въведат определени правила за работа. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева , предаде БТВ.
„НЗОК не се управлява от министъра на здравеопазването . Той има всъщност много малко правомощия в оперативната работа на касата”, каза тя и поясни, че финансовото министерство има по-ключова роля в случая. По думите на д-р Андреева, в световен мащаб листите на чакащите в лечебните заведения са обичайна практика, която дава възможност да се прогнозира изразходването на бюджетите на болниците. Те оказват пълен обем лечение на хоспитализираните, а здравната вноска покрива определен пакет дейности, поясни министърът и каза, че се надява тази година да не се стигне до връщане на пациенти.
"Рано е да се говори за апокалиптични картини", допълни тя. Във връзка със спорния списък лекарства за Бърза помощ  каза, че има предписание от Медицински одит списъкът с лекарства, с които работят в Спешна помощ, да бъде подновен, защото е изключително остарял и в него има медикаменти, които вече не се произвеждат. Д-р Андреева признава, че има идея в България да бъдат основани болнични комплекси, на територията на съществуващи вече такива, които ще бъдат използвани за спешни случаи – при инсулти, инфаркти, тежки изгаряния и катастрофи. Според нея в България се доставя качествено медицинско обслужване. Тя уточни, че страната ни работи по стандарти, които са международно приети.
Министърът разкри, че има идея да се изградят патронажни центрове в малките населени места, където е голям проблемът с медицинското обслужване. Тези центрове освен социална ще имат и медицинска дейност. У нас е проблем не само че лекарите не искат да работят в такива отдалечени места, но и комуникацията между отделните населени места е твърде затруднена поради лоша инфраструктура, смята тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар