Translate

петък, 2 май 2014 г.

НЗОК наложи санкции на болниците в размер на 1.5 млн. лв.


За първото тримесечие на тази година от НЗОК са извършени 2576 проверки на лични лекари, специалисти и лаборатории и 1457 (829 медицински и 628 – финансови) в 136 лечебни заведения от страната.
Установени са 1570 нарушения. Най-често срещаните нарушения са свързани с хоспитализациите на пациентите по клинични пътеки 52, 138, 96, 26, 30, 91 - остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност, лечения на глаукома, съдови заболявания на окото и неперфоративни травми, гнойно-възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система, заболявания на горния гастроинтестинален тракт и заболявания на тънкото и дебелото черво, бронхопневмония и бронхит.
Общият размер на наложените санкции и средствата, които няма да бъдат платени на болниците са общо 1.5 млн. лв. Освен глоби сумата включва и парите, които няма да бъдат изплатени на лечебните заведения заради неизпълнения или злоупотреби с дейност, съобщи д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК.
Тя даде и конкретни примери за нарушения. В МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003” в Дупница е регистрирана съмнителна почти „епидемия” на пациенти с остра левокамерна слабост – кардиална астма. Севлиевската МБАЛ „Д-р Стойчо Христов” пък е регистрирала 243 пациенти с бронхопневмония и бронхиолит за месец на легла, които могат да поемат не повече от 175 души.
Анализите сочат, че най-честите нарушения са свръххоспитализациите по клинични пътеки, които са по-високо заплатени, както и хоспитализации в случаи, когато състоянието на пациента би могло да се овладее в извънболничната помощ.
Установено е също, че качеството на лечение в болничната помощ в много от случаите е било занижено на всяко едно ниво в здравеопазването - пациентите не се лекуват за съпътстващите, а само за конкретното заболяване. Например пациент влиза със 102 хемоглобин, излиза с 87; с левкоцити 11 и излиза със 17; с 94 креатенин, излиза със 114, а пикочната киселина е 438 – и никой не обръща внимание на това. Изследванията на урината са изключително тревожни, навеждат на мисълта за сериозно бъбречно заболяване – високи нива на албумин в урината, левкоцити бактерии асцетон в урината, но никой не коментира тези изследвания. Всичко това са примери за ниското качество на обслужване на пациентите в болниците“, посочи управителят на НЗОК.
Проверяващите лекари са подали в доклада си и оплаквания от лоша хигиена в лечебни заведения в много места в страната, особено в държани и общински болници. 194 жалби подадени от пациенти за ниско качество на медицинското обслужване са препратени към Агенцията "Медицински одит" към министерството на здравеопазването.
От 18 до 21 април т. г. екипи на здравната каса са направили внезапни проверки в София, Пловдив, Пазарджик, Перник, Враца, Плевен, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Шумен. Посетени са общо 191 отделения на 37 болници в 13 РЗОК, за да се провери дали пациентите наистина са в клиниките по празниците.
В 14 от лечебните заведения (38%) са установени нарушения - голяма част от лежащо болните са си у дома, но в същото време се отчита, че ги лекуват от тежки заболявания. В очно отделение в болница в Габрово на пет легла се водели приети седем пациенти, като нито един от тях не бил на място. В една от областните болници приемът по спешност стигнал 80% от всички хоспитализации. Освен това болниците отчитат и много висок процент на хоспитализации на децата с артериална хипертония. Същото е положението и с клиничната пътека за лечение на болестта на Лайл (тежко кожно заболяване, което се развива за часове)отчетени са 5250 случая, което е 50% от очакваните случаи за цялата 2014 г. Заради грипа и усложненията от него в първото тримесечие са отчетени и голям брой бронхити и белодробни заболявания.
Според отчета на НЗОК болни мъж и жена по едно и също време през февруари т.г. били лекувани на едно легло в болницата в Севлиево. Изводите са, че е на лица ниско качество на услугите и стремеж да се усвоява финансов ресурс без сериозни грижи за пациентите, които масово се приемат през спешното отделение, без състоянието им да налага това. Липсващи пациенти, заключени отделения, дежурни лекари без специалност, масово изписване на болни преди празниците, хоспитализации по скъпи клинични пътеки без реална необходимост са констатирали още екипите на НЗОК.
При проверките в извънболничната помощ е установено, че личните лекари от Пловдив и Пазарджик са отчели дейности, които реално не са били извършени. Това е констатирано и при лекарите по дентална медицина, които отчитали терапия, но на хартия.
В касата са постъпили сигнали и за търговия с направления между общопрактикуващи лекари, специалисти от доболничната помощ и лаборатории. Според експерти от здравната каса лекарите си прехвърляли един на друг направления срещу заплащане - около 10 лв. на талон. Подобни схеми имало и с лабораториите - отчитали се фиктивно уж направени изследвания.
Ако се докажат злоупотреби, виновните ще бъдат предадени на прокуратурата т.е. за установените нарушения ще бъдат понесени и съответните санкции, категорични са от НЗОК Не всички болнични заведения обаче могат да се поставят под общ знаменател. Има и отличници сред тях. Има и болници, които добре си вършат работата, съобщи още д-р Тодорова. Това е неврологичното отделение на МБАЛ "Токуда" и особено детското отделение на болница МБАЛ "Св. Анна".
От думите на д-р Тодорова стана ясно, че НЗОК има проблем с лекарите, работещи в РЗОК. Тя алармира, че част от лекарите контрольори напускат районните каси и отиват да работят в болниците на по-примамливи заплати, където ги назначават, за да подготвят отчетите, които се представят пред касата. С други думи в болниците се създават "отдели за борба с касата".
"Ние в момента не плащаме за пациентите, а издържаме болниците", заяви управителят на НЗОК и увери, че ще изпрати доклад за нарушението на здравния министър и ще продължи с изненадващите проверки и по време на следващите празници, както и в регулярното работно време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар