Translate

вторник, 20 май 2014 г.

Литва забрани енергийните напитки за лица под 18 г.

Литва забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години заради опасения за здравето на подрастващите, съобщава АФП. Това е безпрецедентен случай в рамките на Европейския съюз. Мярката ще влезе в сила през месец ноември и се отнася за напитки, в които съдържанието на кофеин на литър надвишава лимита от 150 милиграма и съдържа други
стимуланти. Предвижда се наказателна отговорност да носят не само продавачите, но и непълнолетните купувачи на такива продукти, ако бъдат установени.
Властите в Литва изразиха надежда, че примерът им ще бъде последван и от други европейски държави. Много от страните в ЕС имат специални препоръки и съвети да не се прекалява с енергийните напитки, особено от деца, но никъде досега те не бяха забранени.
Консумирането на енергийни напитки може да доведе до пристрастяване и до хиперактивност поради огромната концентрация на кофеин кофеин и други стимуланти, съдържащ се в тях.
Според някои учени енергийните напитки могат да подтикнат младите към наркотици. Поръчано от Европейския орган за безопасност на храните проучване заключи наскоро, че непълнолетните лица са много по-склонни от възрастните да купуват енергийни напитки. Според анализа 68 процента от всички юноши на възраст между 10 и 18 години в Европа консумират напитки като Red Bull или Monster. Европейската комисия вече изрази загриженост за рисковете за здравето, дължащи се на консумацията на такива напитки. Многобройни регулатори на държавите-членки вече взеха тези продукти под прицел. Във Великобритания например компаниите ще са задължени в бъдеще да идентифицират нееднозначно напитки, съдържащи повече от 150 милиграма кофеин на литър. В Германия защитниците на потребителските права също призоваха за строги ограничения при продажбата им. Преди две години долната камара на германския парламент реши, че продаваните в нощни клубове и ресторанти енергийни напитки трябва да бъдат специално обозначени. В Германия най-високата разрешена стойност на кофеин в енергийните напитки е 320 милиграма на литър.
Говорител на комисаря по здравеопазването на ЕС заяви, че Еврокомисията не коментира закони, които се прилагат от отделните държави-членки. Производителите определят решението "несправедливо третиране". Според бизнеса мярката ще се отрази на икономиката на 3-милионната държава, присъединила се към ЕС през 2004 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар