Translate

понеделник, 19 май 2014 г.

19 май – Световен ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания


Ежегодно събитието се в 36 страни на 4 континента.Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК) отбелязва за втора поредна година тази инициатива, чиято цел е повишаване информираността на обществото за тези заболявания, които засягат основно
млади хора и значително влияят върху качеството им на живот.
Тази година Световният ден за борба с хроничните възпалителни чревни заболявания на европейско ниво ще бъде отбелязано с участие на “международен тим от пациенти” с подобни заболявания в 35-годишното издание на традиционния полумаратон по улиците на Брюксел (http://www.20kmdebruxelles.be/en/).
Идеята за участието на “тима” е на Европейската федерация на асоциациите за болест на Крон и улцерозен колит (EFCCA) като идеята е да се покаже, че хроничните възпалителни чревни заболявания, засягащи по света  близо 5 мил. души и 3 милиона души  в Европа, не е задължително да възпрепятстват активния и пълноценен живот на болния.От страна на България, в мероприятието ще се включи Мартин Кожинков, председателя на българската асоциация .
У нас диагностицираните пациенти с болестта на Крон са над 500, а с улцерозен колит над 2000, като разпределението по пол е почти сходно. Заболяванията, може да се проявят във всяка възраст, но обикновено те засягат младите хора между 15 и 40 години. Те са незаразни, а индикациите най-често са-продължителна диария (над 1 месец); болка при дефекация; коремна болка, най-вече в областта около пъпа; усещане за недоизхождане след ходене по голяма нужда.  Хроничните симптоми на заболяванията често оказват значително емоционално въздействие върху деца и младежи – във взаимоотношенията им с техни съученици или други хора.
“Макар все още да се срещат относително по-рядко в България, в сравнение със страните от Западна Европа, САЩ и Канада, за съжаление, случаите на подобни заболявания започват да зачестяват и се превръщат във все по-често срещани”, споделя Кожинков.
По думите му един от сериозните проблеми в страната е свързан с диагностиката на хроничните възпалителни чревни заболявания, тъй като хората, при които се проявяват симптомите на болестта на Крон и на улцерозния колит, често пъти ги пренебрегват, като ги смятат за нормални или пък изпитват неудобство да ги споделят, и не търсят помощ. Освен това в по-малки болници и клиники все още няма достатъчно опит и практика с тези заболявания. В резултат на това много от  хората с тези заболявания не търсят своевременно медицинска помощ.Често се стига до сериозни забавяния при диагностиката и лечението, които от своя страна водят до ненужни усложнения и значително влошаване качеството им  на живот.
Най-добри перспективи за подобряване състоянието на пациентите дават навременната диагностика заедно с прилагане на адекватно лечение, което да им позволи да бъдат активни граждани и да не страдат от социална изолация. За пациентите, които са в по-тежко състояние вече е достъпна и т. нар. биологична терапия, която им позволява да живеят пълноценно.
--------


Хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) са “възпаления на тънките и/или дебелото черво”. Двете най-типични са болестта на Крон и улцерозният колит.

Болестта на Крон може да засегне всяка част от гастроинтестиналния тракт – като се започне от устата и се стигне до ануса, като особено често бива засяган т. нар. илеум (част от тънките черва, разположена най-общо в долната дясна област на корема) и началото на дебелото черво. Възпалителният процес засяга както повърхностните, така и по-дълбоко разположените слоеве на чревните стени, при което се формират язвени изменения. Пациентите могат да почувстват сравнително продължителна коремна болка, по-лека в периодите на ремисия, но по-значителна в периодите на обостряне. За разлика от болестта на Крон, възпалението при улцерозния колит засяга само най-вътрешния слой на чревната стена, при което се образува голямо количество слуз. Тази комбинация от възпаление и разязвяване причинява коремен дискомфорт и често изпразване на червото. Хората с улцерозен колит често се оплакват от липса на апетит, загуба на тегло и отпадналост.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар