Translate

вторник, 13 май 2014 г.

Загубихте ни 25 години, лъжливи овчарчета!



Тече предизборният месец, след който ще дойде денят на квадратчетата и кръгчетата след деня за размисъл 24 май. И няма как в деня на българската азбука, на славянската писменост и
култура, на дейците на българската просвета, култура, духовност да не размишляваме поне на български за европейските ценности и възможности. 314 души са се устремили в битката за 17 места с месторабота Брюксел, Страсбург и Люксембург.
Жени, мъже, млади хора, стари муцуни, експерти и псевдоексперти, досегашни евродепутати, бизнесмени. добре познати политици играят за бъдещия нов Европарламент. Въпросът е кой ще прати повече евродепутати вдясно и вляво!
По време на откриването на кампанията в някои зали имаше не повече публика от броя на действителните гласоподаватели - сто, двеста, триста до няколко хиляди. Естествено, най-много бяха около бъдещите кандидати за председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и Мартин Шулц. Много песни, много танци, много емоции, вероятно и добре платени изпълнители имаше по трибуните и естрадите в залите. И като цяло по време на представянето на листите се очертаха новите алтернативи за бъдещето европейско управление на Европейския съюз. Видяхме ги, защо да не споделим болезнено и няколко актуални питания извън протокола, извън сценариите и режисурите на политическите шоута в края на април.
Тези, които доведоха държавността, гражданското общество до днешното им състояние, сега искат да ги възстановят. Значи отчитат, че държавността у нас е болна. Същите хора обещаваха пак драстични мерки за нови политики!? След два, три, четири и повече мандата в различни органи на държавата, Министерския съвет, местните органи, след като помогнаха с управленските таланти и умения да направят бедността у нас твърде устойчива, сега искат и обещават да я победят!
Тези, които помогнаха младите хора да напуснат трайно страната, сега искат и заявяват, че знаят пътя как да ги върнат, та да се реализират у нас, тук!? Тези. които не попречиха почти 25 години корупцията да получи днешните размери и да стане едва ли не приоритет, обещават пак да я намалят. Знаят как, имат достатъчно опит в нея... Обвързани са с нея.
Тези, които четвърт век допускаха образованието и здравеопазването да не са на европейско равнище, сега от микрофоните и в документите си се надяват да поправят най-после грешките си!?
Тези, които не попречиха така уютно да се шири престъпността, сега обещават със своите „отбори" да я разгромят, обещават, ако ги изберем пак. да се явят на поправителен изпит...
Тези, които успешно получиха всичко от досегашното си участие в европейската и в българската власт, всичко, което им дадоха досегашните мандати в кметства, парламенти, престоят им в министерства и президентство, сега искат категорично нов вот, да поправят допуснатите грешки. И понеже идеологията от доста време определено куца, се позоваха и се опряха на астрологията, на нумерологията, като се упражниха с цифрите и числата на изтеглените номера за своите партии, коалиции и съюзи за вота на 25 май и там видяха успеха си, там прозряха залога за бъдещето си успешно представяне в Европейския парламент!?
Почти без отговор ми е въпросът как след години - над двайсет примерно, досегашни кметове, министри, вицепремиери, евродепутати, народни представители и прочее ще проведат драстичните мерки за подобряване на негативните оценки в евродокладите, за новите политики - икономически, социални, културни. Как ще гарантират нравствените промени? А може би за това и дума не става, защото те и досега са приемали морала като понятие, писано с малка буква! Всички искат да възродим България чрез Европа и да вкараме повече Европа в България. А какво им пречеше да го сторят и досега? Вероятно като отидат там по новите си работни места, повечето от тях бързо забравят обещаното. И по-добрата Европа у нас отново ще почака, а доверието отново ще бъде дефицит. Няма съмнение, че само ще успеят лично, а България няма как да стане работеща държава, защото постигнатото в отчетите им ще остане само и единствено лично постижение. Само толкова. И алтернативите ще останат. Купуването и продаването на гласове е престъпление. А още по-голямо престъпление е изборът на същите алтернативи! България няма време за губене - пак крещят някои. А не изгубихме ли вече 25 години със същите лъжливи овчарчета? Мислете!....

Лозан Такев 
В."Минаха години"

Няма коментари:

Публикуване на коментар