Translate

сряда, 7 май 2014 г.

В света с хепатит С се заразява един човек на всеки три минути



185 млн. души са болните до момента, а годишно умират- 350 000. 
У нас инфектирани са 1,5 % от населението или около 110-  150 000 000 души. Точна, достоверна  статистика обаче няма. Заразяването става изключително по кръвен път, чрез кръвопреливане или при други кръвни процедури, зъболекарски интервенции, татуси, пиърсинг, маникюр, педикюр и при интравенозни наркомании, използващи една и съща спринцовка, когато един от тях е вече инфектиран.Особено рискови са хората, на които е преливана кръв преди 1991 г., тъй като дотогава не са съществували достатъчно надеждни изследвания, за доказване наличието на този опасен вирус.
Хепатит С, при 80% от инфектираните, преминава обикновено без симптоми и едва, когато заболяването е вече в напреднал стадий болните могат да изпитват умора, загуба на апетит, болки в стомаха и др. 
Това заболяване е подценявано не само от нашето, а и от повечето правителства в ЕС.Страна, която няма хепатит В и С сред интравенозните наркомани, е Дания, в която още от 60-те и 70-те години на миналия век за наркозависимите на обществени места се осигуряват индивидуални прибори за инжектиране
У нас няма масов, безплатен и анонимен скрининг за хепатит, липсва цялостен подход за масово информиране на обществеността по отношение на това заболяването - нивото на информираност е изключително ниско. Освен този на лице е и друг проблем -огромният брой недиагностицирани болни и липса на достъп до нови терапии. 
Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация и на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист" , по време на форум посветен на хепатит С, съобщи, че у нас масова практика в лабораториите е да се правят т.нар. бързи скрининг изследвания, при които обаче е на лице рискът от фалшиво положителни резултати, вместо далеч по-точните лабораторно-диагностични тестове (ASAT/ALAT).
Във всички страни от ЕС тестът за чернодробните ензими се покрива от здравните фондове, само у нас – не, независимо че той е около 3 лв. Освен това за лечението на хепатит С в НЗОК се отделят около 10-12 милиона лева годишно, докато средствата за лечение на цирози и рак на черния дроб са близо 100 милиона лева. А в света вече се говори за лечението като превенция...
По думите на д-р Хасърджиев крайно време е у нас да се въведат стандарти за лабораторна диагностика,  ASAT/ALAT да влязат в пакета на НЗОК за годишните профилактични изследвания, да не се вършат нещата повече на парче,а лекарствата да бъдат достъпни.Трябва да се намери решение, което да е работещо за цяла Европа.Да се осигури универсален, равен достъп до висококачествено здравеопазване във всички държави. Европа има нужда да отвори европейския договор и здравеопазването да се включи като приоритет в него, бе категоричен той.
Според доц. Йордан Генов, завеждащ трето отделение по хепатология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” при повишени нива на ASAT/ALAT пациентът трябва да бъде насочен за допълнителни изследвания на чернодробната функция. 
Добрата новина е, че у нас започва ново иновативно лечение. До края на годината новите лекарства ще минат регистрация по съкратената, ускорена процедура на Европейската агенция по лекарствата.  Дотогава 50 пациента у нас напълно безплатно ще бъдат включени в клиничнопроучване, по строго определени критерии, а масово новите медикаменти ще са  достъпни от пролетта на следващата година, съобщи проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“.
Новите Interferon-free (свободните от интерферон) терапии имат голямата продължителност, висока ефективност- 98%, най-кратък срок на провеждане – 12 седмици, с много малко странични ефекти, траен вирусологичен отговор и не на последно място , че това са  таблетни форми т.е. перорално се приемат, а не инжекционно. Новите терапии са надежда за всички тези пациенти, които не са отговорили на другите видове терапии, тъй като те са високо ефективни в много рискови групи .
По време на форума специалистите апелираха единодушно спешно да се намери комплексен подход към лечението на това заболяване,  да бъде активизирана работата по приемането на Националния план за профилактика, скрининг, ранна диагностика и лечение на вирусните хепатити в страната. Те настояха и да се създаде регистър на пациентите с хепатит и неговите усложнения, както и да се провеждат специални обучения за ОПЛ, които често неглижират състоянието на пациентите и не откриват своевременно заболяването.
И ако искаме като нация да сме здрави, трябва да се погрижим да спрем разпространението на инфекцията в общността на наркозависимите. Само така ще предпазим и децата на България.
Но ако няма система, структура за борба с това заболяване, колкото и да се наливат пари ефективност не може да има. Най-важното е да е на лице политическа воля за приемане на националния хепатитен план, да има обществен натиск, за да  започне той да действа сега. Защото след време може вече да е прекалено късно,  единодушни бяха още специалистите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар