Translate

вторник, 13 май 2014 г.

Бъдещето на Централна баня



Емблематичната сграда стои като рана в центъра на София почти 30 години

 Наскоро госпожа Фандъкова заяви в Илиянци, че до есента в Централната баня ще бъде открит Музеят за София. Неговите врати се отвориха за известната певица с български корени Силви
Вартан, която е един от щедрите дарители. Дала е 19 хиляди евро за уреждането му. Не са оповестени други спонсори. Навярно ще се разбере има ли такива от експозицията на музея. Но онова, което ме разтревожи, е бъдещата съдба на банята. 
Госпожа Фандъкова призна, че не се е намерил спонсор, кандидат за СПА център в банята, и ще се продължи с по-нататъшното уреждане на музея и в другите части на голямата сграда. Тази емблематична красива сграда, за която е говорено и писано много, почти 30 години стои като рана в центъра на София.
Излишна ли стана банята?
Та там блика животворният извор, заради който е израснало още в древни времена селище, което прераства после в любимата на Константин Велики Сердика, за която той възкликва “Това е моят Рим!” И се стигна до днешните дни, когото никое управление на София не може да се справи с руините на банята. Изливат се, пилеят се лековити води! Знаем, че сега във всеки дом има баня, но водата на Централна баня идва до нас с готова температура за миене, плуване и лечение. Тя ни е велик природен дар! В лявото крило на банята имаше рехабилитационна клиника, която помагаше на много болни, облекчаваше страданията, лекуваше от болести и софиянци, а и граждани от страната и от странство. Хиляди, милиони са пациентите, видели помощ от лековитите води на София. Те са останали благодарни на лечебната сила на минералната софийска вода! Сега отвън се вижда, че това крило е в плачевно състояние. Къде е някогашната медицинска апаратура, която там се ползваше? Не се знае! Защо да не се възроди пак в банята лечебна клиника?
За какво ни е цяло Министерство на здравеопазването , за какво ни е тази Здравна каса, от която негодуват и пациентите, и лекарите? Защо са ни тези институции, като не се справят с такива важни проблеми? На народа ни - беден и болен, не му трябват скъпи и луксозни СПА центрове, а БЕЗПЛАТНИ КЛИНИКИ за ЛЕЧЕНИЕ!
Престъпление е разхищението и съсипията на природните ни богатства от минерални извори! Запустяха минералните бани и в Овча купел, и в Горна баня, и в Банкя, и навсякъде по страната ни! За четвърт век ние загубихме почти всичките си лековити бани, клиники и курорти! Чакаме от чужбина спонсори! Срам и позор! Що за управници имаме? Що за богаташи и милионери се навъдиха в държавата ни, като не помагат за възраждането и поддържането на тези нужни за хората бани? Знам, че не са изчезнали добрите и благородни българи! Но, за жалост, мнозината от тях са богати предимно с душите си, с целите и намеренията си, а тези - с големите сметки в наши и чужди банки, рядко отварят кесиите си за благородни дела! Дойде ли у нас краят на благородството на богатите?
Не бива повече софиянци да търпят разсипването на Централна баня! Там трябва да има и басейни за спортуване, и лечебни народни центрове, и клиники! Министерството на младежта и спорта също не бива да бяга от отговорност и грижи за такива центрове за спорт и за здраве! Не бива да влезем в историята на София като рушители, като ликвидатори! Това бъдещите жители на столицата никога няма да простят нито на днешните ни управници, нито на сегашните безотговорни и равнодушни софиянци! За бъдещето на Централна баня трябва да има борба с протести и митинги!

Петра Ташева
В."Дума"



Няма коментари:

Публикуване на коментар