Translate

сряда, 7 май 2014 г.

Превантивно минимум две чаши кафе дневно срещу чернодробни заболявания

Здравословното хранене на хора с доказан хепатит С засилва не само имунитета, но и подобрява работата на черния дроб.
Алкохолът, мазните и пържени храни трябва напълно  да се изключат от ежедневното им хранене. Фаст-фууд храните, както и полуфабрикатите пък е задължително да се сведат до минимум, най-вече заради консервантите, както и заради другите химически добавки в тях.  Приемът на въглехидрати и белтъчини определено трябва да е  умерен. Не трябва да се прекалява и с консумацията на моркови. При хора с увреден черен дроб натрупаните големи количества на витамин А могат да доведат до увреждане на черния дроб вследствие натрупване на мазнини в него т.е. хипервитаминозата може да доведе до стеатофиброза, а в някои случаи и до цироза. С други думи приемът на повече от 2500 единици витамин А дневно е токсичен.
Препоръчително е храната да се приема на малки порции, през няколко часа като се сдъвква  добре-продължително.
Цитрусовите плодове и особено грейпфрутът също трябва напълно да се изключат от менюто, защото те се метаболизират чрез  ензим в черния дроб, през който минават всички лекарства и могат да доведат до по-бързото им елиминиране или до засилване на ефекта им. Ето защо, когато се приема лекарства за хепатит С, особено при новата тройна терапия, не трябва да се консумира грейпфрут, тъй като той има два странични ефекта - ако човек има рефлукс, го засилва, и ако пие лекарства, може да доведе до токсичност.Освен това цитрусовите плодове дори и при здрав черен дроб засилват фиброзата.
Специалистите препоръчват поне по две чаши кафе, от 200-400 мл. дневно.Доказано е, че шварца, експресото или турското кафе забавят развитието на чернодробните заболявания.Кафето намалява възпалителната активност-фиброзата също . 
По последни изследвания на Американския национален институт за борба с рака препоръчителните минимум две чаши намаляват с 53% риска от влошаване при хроничен хепатит C или други заболявания на черния дроб в напреднал стадий в сравнение с пациентите, които не пият ароматната, черна напитка.Или може да кажем още, че кафето е едно от най-полезните неща за черния дроб.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар