Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

Проф. Генчо Начев: Не съм привърженик на протестите, трябва да се търсят решения за проблемите



Съгласен съм с лошото заплащане на лекарския труд в България, с недоброто отношение, но мисля, че трябва да се търсят причините и да се намират решения на проблемите, а не да се протестира. Имам чувството, че има някакъв интерес да се не случват положителните неща в България. 
Първото, което трябва да се направи е да се реши кой може да работи с публичните
средства на НЗОК . Не може 360 болници с 7 млн. население и всички да участват в разпределението на публичните средства. Докато не се определи кои болници трябва да участват в това разпределение, няма да се оправят нещата. Второто, което трябва да се промени е пакетът, за който НЗОК заплаща. Не може с този малък бюджет, който има Касата да се покрива целия обем на болнична помощ. Трябва да има строг механизъм на контрол за това как се отчита дейността, т.е. дали се извършва дейността, която се отчита. Веднага, след като се направят тези стъпки, трябва да се увеличат парите за здраве, каза директорът на Университетска специализирана болница за активно лечение „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев по БНР в предаването „Нещо повече“ по повод на  лекарския протест.
Според него НЗОК със съдействието на Българския лекарски съюз и научните дружества, трябва да осъществява контрол с участието на специалисти в дадените области.

Няма коментари:

Публикуване на коментар