Translate

сряда, 14 май 2014 г.

Няма конфликт между оригинални и генерични лекарства


В някои отношения оригиналните са незаменими и без алтернатива –например при тежките онкологични заболявания.
Производственият процес на генеричните лекарства, както на оригиналните попада под същите изключително строги мерки за контрол т.е. изискванията  за един генеричен медикамент не се различават от тези за оригинален.
Използването на генерични лекарства обаче увеличава достъпа на пациента до лечение, според данни на европейската генерична асоциация. Освен това те спестяват и 35 милиарда евро на европейските здравни системи ежегодно.У нас  масово продължават да се изписват оригинални-скъпи медикаменти, които значително натоварват  системата като разход. В много от европейските държави обаче има задължителен процент генерично изписани лекарствени медикаменти, които се реимбурсират и във висок процент.
В България няма конфликт между оригинални и генерични лекарства , увериха от БГфармА.  Няма война, защото това са двете страни на една монета, но за съжаление между тях като цяло липсва балансиран подход.Една добре проведена прогенерична политика ще балансира разходите за лекарства и за лечебни дейности, а вътре в лекарствата - разходите за оригинални и генерични лекарства, подчертаха от асоциацията. 
От БГФарма апелираха за пореден път отново да бъде постигната национална  консенсусна политика по отношение развитието на сектор здравеопазване. Да се приемат основни приоритети, които да не се променят и да станат основа за устойчивото развитие на системата за дълъг период от време. Да се изработи и утвърди ясна програма, с определени стъпки, които в продължение на 4-5 управленски мандата, да са задължителни за всички правителства и да се изпълняват последователно.Защото магистрала започва да се строи от първия жалон. И е крайно време да се направи магистралата на лекарствената политика и у нас. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар