Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

Пациенти искат клинична пътека за радиохирургия


Въвеждането на радиохирургията у нас се отлага за неопределено време. 36 години след въвеждането и в света пациентите в България все още нямат достъп до това лъчелечение.
За жалост българските пациенти отново ще продължават да търсят това лечение в чужбина, на цени от порядъка на 7-10 000 евро. Пациенти с тумори на хипофизата настояват да бъде създадена клинична пътека за радиохирургия и тя да бъде адекватно остойностена, съобщи председателят на Асоциация „Хипофиза” Ваня Добрева и обясни, че са имали надежда, че такава ще бъде включена в края на миналата година в Наредба № 40 на МЗ. Но вместо нея в документа е записана клинична процедура...По думите и има становище на експерти по
 лъчетерапия, които не са съгласни да лекуват пациентите по клинична процедура, тъй като такова лечение не може да се случи в рамките на един ден.До момента въпреки обещанията, от 1 юли в НРД да влезе клинична пътека за радиохирургия, няма изработен алгоритъм на клинична пътека - няма никакви индикации, че това ще се случи. 
Статистиката сочи, че у нас около 3500 души страдат от доброкачествени образувания на хипофизната жлеза. От тях около 750 са с диагноза акромегалия, 950 с хормононесекретиращи тумори, 1500 – с пролактином и още около 300 имат установена болест на Кушинг. Новопоявилите се случаи са 30 ежегодно. 
Два от линейните ускорители и в момента позволяват радиохирургия, но не и цената на клиничната пътека за лъчелечение от 3 хиляди лева. По думите на Добрева експерти са изчислили, че ако с тази апаратура се извършва радиохирургия на нуждаещите се пациенти с акромегалия, ще бъдат спестявани около 400000 лв. годишно от лекарства.
Добрева съобщи още, че Комисията по дискриминация на 13.05.за пореден път е отложила решението си дали липсата на радиохирургия е дискриминация срещу пациентите. Тя напомни, че сигналът е подаден преди около година и половина. Според нея, ако комисията излезе с положително решение, има надежда за създаването на клинична пътека

Няма коментари:

Публикуване на коментар