Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

Профилактичните прегледи трябва да бъдат извадени от лимита наОПЛ

Д-р Диана Чинарска, ОПЛ, член на УС на БЛС и на УС на Българската лига по хипертония:
Профилактичните прегледи трябва да бъдат извадени от лимита наОПЛ, което ще улесни дейността им и ще бъде от полза за ранното откриване на много заболявания. 
У нас около 30% от пациентите правят редовно профилактични прегледи при ОПЛ.
По-младите обаче имат по-несериозно отношение към тях и към резултатите от направените им изследвания. В по-голямата си час това са работещите в офиси, които нямат време или не могат да излязат от работа, за да посетят кабинета на своя ОПЛ .
50% от диспансеризираните при нас пациенти са с две ,около 28% са с три и повече и само близо 20%  са с една диагнози.С течение на времето, при това в много кратък срок при тях се диагностицира второ и дори трето заболяване. Тревожен е факта, че над 70% са с две и повече диагнози, при това за сериозни заболявания - артериална хипертония, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, заболявания на щитовидната жлеза и др.
При пациенти, които получават тримесечни рецепти  се губи връзката с ОПЛ , губи се контролът и те не могат да бъдат проследявани. Трябва да предложим на НЗОК това да бъде преосмислено и срока да бъде намален. Все още има и пациенти, които се лекуват с най-евтините медикаменти или изпълняват една прекрасна схема, дадена им от ОПЛ или специалиста, но по финансови причини, след време се отказват от нея и така се компрометира лечението им. Но да не забравяме и факта, че НЗОК постепенно намалява средствата за някои лекарства. През 2008 г за АХ заплащаше-6,7 млн. лв, а през 2010-4,8 млн. лв. Намаление има и при лекарствата за диабет и др. А това показва, че лекарствата са много скъпи за пациентите.
В крайна сметка нишката се къса не при ОПЛ, а при пациентите, които не могат да закупят своите лекарства, по финансови причини. В Европа доплащането е 20%, във Франция-1%, а у нас то надхвърля 60%.  
И когато търсим  причините за все още високия процент на  недобре контролираните хипертоници и диабетици, трябва да сме на ясно, че може да имаме прекрасно написани програми за ранна превенция, преведени и предоставени гайдлайни, старателни лекари и изпълнителни пациенти, но ако обаче лечението си остава недостъпно, то добри резултати в крайна сметка няма да има.

Няма коментари:

Публикуване на коментар