Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

Спешни отделения и в Карнобат и Поморие


През лятото в Бургаско се стичат 1,5 млн. души, казва д-р Красимир Маринов.От години властта обещава да подобри спешната помощ у нас. Здравното министерство (МЗ ) има нова стратегия за оптимизирането на тази система, част от нея е изграждането на 11 спешни болнични комплекса или т.нар. пироговчета. Как тя ще се отрази на общинските болници? "в.
Стандарт" попита д-р Красимир Маринов, управител на МБАЛ-Карнобат.
Мисля, че концепцията на здравното министерство за развитие на спешната помощ у нас е добра. Идеята е да се създадат 10 високотехнологични болници в цяла България, като едната от тях ще е в Бургас. Това е нужно, защото макар че градът е 200 000 души, през лятото заради туристите населението му нараства до 1.5 млн. В същото време в областната болница няма отделение дори по изгаряния, а не може да няма медицинско обслужване по някои от специалностите.
Смятам, че е удачно и да се създадат спешни отделения към болниците в Карнобат и Поморие, тъй като сега такива няма. По този начин ще се компенсира донякъде и недостигът с кадри. В спешните филиали сега няма лекари, а работят предимно фелдшери, но такива специалисти вече не се произвеждат. Освен това ще се подобри обслужването на пациентите, защото лекарите ще имат по-бърз контакт с пострадалите. Полезно ще бъде и изграждането на спешни центрове или отделения в 8 от 10-те общини. В момента спешната помощ в Карнобат покрива и община Сунгурларе, в която има села на 120 км оттук. Но когато се изгради нов филиал, това неудобство ще се преодолее. Единственият проблем, който не знам как ще се реши, е липсата на кадри. Много от специалистите и фелдшерите вече са в пенсионна възраст, а младите колеги не желаят да работят в България.


В. „Стандарт”

Няма коментари:

Публикуване на коментар