Translate

сряда, 14 май 2014 г.

Осмото издание на „Орел на Дунав” съвпада с откриването на проекта „Нове – сърцето на легиона”


В осмия ежегоден фестивал „Орел на Дунав” – най-старият фестивал за исторически възстановки в България, който ще се проведе между 16 и 18 май 2014 г. в Свищов ще вземат участие над 200 участници-реенактори (възстановчици).
Тази година фестивалът e в рамките на проекта „Величественият Дунав – непокътнати природни красоти и люлка на древни народи“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Началото на фестивала съвпада с официалното откриване на реставрирания римски град с военен лагер Нове в района на Свищов. Базиликата, Баптистерият и вилата „Екстра Мурос” са част от възстановените археологически паметници от римско време. Тук за първи път ще бъдат пресъздадени и исторически възстановки. Групите, които успешно се превъплъщават в древни траки, даки, римляни, готи и варвари ще пресъздадат мащабна историческа битка на 17 май. Тази година в България пристигат и римляните от „Группо Сторико Романо“ от Италия, които ще демонстрират битки от гладиаторската арена, както и древни ритуали.
Посетителският център ще отвори врати с улица на занаятите, където гостите на фестивала ще станат свидетели на древните римски традиции и ще могат да опитат от гозби по антични рецепти. Всички посетители ще имат възможност да разгледат и пазара на роби и да гледат представлението на Легио Прима Италика – марш и изпълнение на военни команди; представяне на бита, снаряжението и службата на римския легионер, командирите му и помощните войски. Зрителите ще се запознаят с военната структура на Римската империя и устройството на една гарнизонна крепост, ще се срещнат с „истински“ сенатор, цивилен гражданин, роб и тракийски войн.
Българската група „Багатур“, румънските „Нимфи Дачие“, група „Пагане” и други ще допълнят картината от живота на римския град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар