Translate

сряда, 7 май 2014 г.

Пациентите няма да заплащат лечението си, ако преждевременно напуснат болницата, независимо от причината



Решението на Върховния касационен съд от 14 декември м.г. гласи именно това и е в сила от 29.04 т.г., когато е обнародвано в "Държавен вестник".
Задължението на пациентите да попълват декларация при предсрочно напускане на лечебното заведение е въведено с промяна в наредбата за изискванията към устройството и вътрешния ред на болниците през 2011 г.от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
В нея болните или родителите им изрично посочват-"Наясно съм, че следва да заплатя всички извършени медицински действия/процедури/изследвания и други, в случай че с напускането си създавам пречка за заплащане от страна на НЗОК, МЗ и други финансиращи институции на осъществената ми до момента от болницата медицинска помощ". Едно от основанията за признаването от здравната каса на лечението по клинична пътека  е пациентът да е бил физически в болницата през цялото време на лечението.
Според съда обаче клаузата няма връзка с обществените отношения, които са регламентирани в наредбата за устройството и вътрешния ред на болниците. Правото на пациента да откаже по всяко време предложената медицинска помощ е уредена в Закона за здравето и в този случай лекарите не носят отговорност за евентуалното забавяне на лечението, смятат висшите магистрати. Според тях с декларацията не се уреждат бъдещи парични отношения, а само се документира отказът от продължаване на лечението. Според ВАС последният абзац на декларацията е издаден от министъра на здравеопазването "извън пределите на предоставената му от закона компетентност". 
По тази причина ВАС я обявява за нищожна. Въпреки че е имало правна възможност, МЗ не е оспорило решението пред по-горна инстанция и ще плати на ВАС разноските по делото в размер на 20 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар