Translate

вторник, 13 май 2014 г.

Всеки лекар ще има електронна карта с чип


Европейската професионална карта се въвежда у нас съгласно европейска директива.
Тя наподобява личните карти и също като тях има няколко защити, тъй като в нея се съдържа цялата професионална информация за нейния собственик. Картата ще съдържа освен трите
имена на лекаря и неговия УИН код, още какви специалности има, обученията, които е преминал, специализираните семинари и допълнителните квалификации, защитени от него. В нея ще се вписва всичко, свързано с професията му, дори дали е имал наказания и плащал ли си е редовно членския внос в съсловната организация. Самата информация в картата ще бъде на български и на английски език и ще бъде защитена с баркод, но ще има и чип. Посредством четец от нея ще може да бъде извличана нформацията, която е необходима на БЛС за доктора или на бъдещ негов работодател. Те ще могат да се легитимират с нея пред пациентите. Същите данни ще бъдат вкарани и в електронен регистър на съсловната организация.Така ще се знае, че човек, който се представя за лекар, но няма такава карта, не е медик или са му отнети правата да практикува по някаква причина.
Посредством програма обаче всеки пациент ще може да изтегли данни от мрежата за лекаря, който му е необходим – какви специалности има, къде преглежда, дали има договор с НЗОК , кои са приемните му часове и дори каква е таксата за преглед в часовете за свободен прием.
С Европейската професионална карта всеки лекар ще бъде снабден от БЛС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар