Translate

сряда, 7 май 2014 г.

Българин предизвика дискусии по руските медии с песен, вдъхновена от събитията в Украйна



Песента на българския музикант Огнян Цветков, превърнала се  в тема за дискусии в Русия и Украйна, след като вдъхновеното от събитията на площада парче „Rifle On The Roof”, се завъртя по радиостанциите в региона. 
Цветков записал песента на един дъх, докато в интернет гледал кадри, как снайперист стреля по протестиращ в началото на Украинската криза.
Парчето е в стила на социално и политически ангажираните китарни балади на Владимир Висоцки, Джони Кеш, Боб Дилан и Буллат Окуджава, а текста поставя болезнено въпроса не само за ситуацията в Украйна, но най-вече за човешката страна и измерението на човешкия дан, даден в жертва на безумията, които са обсебили днешните дни.
„Rifle On The Roof” е една реакция, провокирана от нелепото време, в което живеем, време с "интересни" морални критерии”, коментира  Цветков и разказва, че песента е попаднала в полезрението на медиите, когато се свързал с такива в Украйна, за да използва техни кадри във видеоклипа към нея и получил покана за участие в 6 радио предавания. Междувременно парчето вече се завърта по украинското национално радио и предстои да бъде включено в специална компилация с протестна музика, вдъхновена от събитията в страната.
В България пък „Rifle On The Roof” ще излезе като част от предстоящия дебютен албум на групата TAPE FORWARD, която освен Огнян Цветков (вокал, китара, пиано) включва Шарлз Гиро (бас китара), Мартин Колев (барабани), Кирил Георгиев (китара) и Емилия Цветкова (бек вокал). През последните години Огнян Цветков се занимава с музика като композитор и тонрежисьор, а от 2010 заедно с французина Шарлз Гиро създава звукозаписно и репетиционно студио „The Sound Spot”, което бързо се превръща в предпочитаното място за работа на голям брой музиканти и реализира значим брой успешни музикални проекти. Дебютният албум на TAPE FORWARD ще бъде представен съвсем скоро на българската публика, а парчето „Rifle On The Roof” можете да чуете ексклузивно и сега като аудио-YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=YUrGC-HO7jc




Няма коментари:

Публикуване на коментар