Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

Евроизборите -шанс за България



Масовото обедняване, несигурното бъдеще, кризата в нравствените отношения са предпоставка за нова, лява политика, обърната с лице към проблемите и нуждите на хората



Последните години България е на дъното на Европа по доходи. Страната ни е с категорично най-лоши демографски и стопански показатели. Инвестициите са до “санитарния” минимум. Средствата, идващи по различни проекти, едва компенсират разходите ни за членство в
Европейския съюз. Крайно време е да се сложи край на тази очевидно неизгодна тенденция за нас, българите. Изборите за Европейски парламент на 25 май ни дават добра възможност за промяна на това недостойно национално статукво.
Все още сме във властта на икономическата криза. Най-тревожната последица от нея е задълбочаването на социалното неравенство. Потребно е да се даде нова насока на Европейския парламент - за по-справедлива финансова система, за рязко ограничаване на бюрокрацията. Масовото обедняване, несигурното близко бъдеще, кризата в нравствените отношения между хората са безусловна предпоставка за утвърждаването на лява политика, обърната с лице към проблемите и нуждите на хората.
Особено болезнено е социалното неравенство в България, където относителната разлика между доходите на най-богатите и най-бедните е най-голяма. Дисбалансът между богатите и живеещите под прага на бедността, за които оскъдният пазар на труда остава недостъпен, е все по-изразителен. Повече от половината от населението в България е затворено в омагьосания кръг, генериращ лошо качество на съществуване и мизерия - ниска продължителност на живот, некачествено и силно корумпирано здравеопазване , масово отпадане на децата от училище. Всичко това води до отчайващо разминаване на доходите между отделни социални групи.
Националната агенция по приходите обяви, че според подадените декларации за доходите милионерите в страната ни са 147. Те са спечелили общо 305,3 млн. лв. Могат ли тези данни обаче да бъдат успокоение за милионите граждани, които живеят с по няколко лева на ден? За голяма част от народа и броените левчета са невъзможно благо. Някои, за да се доберат до някакви пари, са готови да станат част от високия и без друго престъпен контингент. Не, господа, тези обявени милиони, придърпани от няколко шепи, са по-скоро пример за лошото разпределение на доходите между хората у нас.
Експертите от Българската стопанска камара отчитат, че през последната една година икономическата ситуация в ЕС осезаемо се e подобрила на фона на болезнено изживяваната от бедното население криза. Последната вече е проникнала толкова дълбоко в масовата душевност, че очевидно променя дори народопсихологията ни. Тревожната новина обаче е, че това подобрение не се усеща у нас - няма нито сериозен ръст на стопанската активност, нито положителен ефект при пазара на труда като намаляване на безработицата или създаване на повече работни места. Същевременно голяма част от частния бизнес у нас е заинтересована да поддържа високо ниво на сивата икономика. В строителството, в селското стопанство, в леката промишленост или в сектора на услугите масово се наемат хора без трудови договори.
Алтернативата за нова - достойна и справедлива, социална визия на страната, е единният вот за Коалиция за България на евроизборите, обединението на всички леви сили у нас и на Стария континент, за да спре изтичането на капитали в ръцете на малцина за сметка на обедняването на цялото общество. Според последните социологически проучвания Коалиция за България има най-високо доверие у нас -недвусмислен знак, че е необходима промяна, която да даде шанс и на хората на наемния труд.

Йонко Бонов
В.”Дума”
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар