Translate

вторник, 13 май 2014 г.

От следващата учебна година ще започне обучението на парамедици и лекарски асистенти

Ще ги приемат в медицинските университети в София и Варна. Предстои акредитация на факултета в Бургас.За парамедици ще бъдат обявени 82 места, за лекарски асистент - 60.
Тези две специалности ще бъдат по направление здравни грижи и ще са бакалавърски. 'Те са изключително важни за развитието на здравеопазването и в частност на по малки региони и спешната помощ, обяви проф. Анелия Клисарова,министър на образованието и науката, след изнесеното правителствено заседание.Със свое решение Министерски съвет утвърди план-приема на студентите за учебната 2014/ 2015 година.  По думите на просветния министър тази година той е съобразен с изискванията на бизнеса и със стратегически професионални направления за развитието на държавата.
„У нас спешната помощ е само на лекарите, а по света е на парамедици и лекарски асистенти. Мястото на лекарите е в спешните отделения и по изключения в линейката, когато трябва да се проведат реанимационни действия на място. Специалист, който влиза в досег с пациент в животозастрашаващо състояние, трябва да има много сериозна подготовка, без бели петна", заяви д-р Таня Андреева, министър на здравеопазването.
От 2015 г. ще се работи и по заявки на общините, тъй като тези кадри ще работят и в общинските патронажни центрове, чиито резултати се очакват след 3-4 г. 
В  най-близки срокове по публичната инвестиционна програма и със съфинансиране от МЗ в 20-30 спешни центъра ще бъдат подобрени условията. За около 5 млн. лв. ще се купят нови линейки с апаратура. Ще бъдат изградени 2 национални комплекса в Бургас, Търново и Пловдив.Специалисти от бъдещите национални спешни комплекси - т.нар. пироговчета, ще бъдат изпратени на обучение в Израел и Германия
Предстоят разговори и с Румъния, където за 4 г. имат 10% намаление на смъртността при спешност.




Няма коментари:

Публикуване на коментар