Translate

сряда, 14 май 2014 г.

Остани „без дъх” за една добра кауза

Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония (БОППХ), за втора поредна година организира кампания, с цел да повиши вниманието към рядката болест. Кампанията
носи името „Бездихание” и всяка година има различна форма. Тази година организацията избира поход в планината Витоша, като символичен акт на подкрепа. Атрактивното събитие, което ще се проведе на 17 май 2014 г от 10:00 ч. е под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.
Инициатива се подкрепя от музиканти, журналисти, актьори, преподаватели, пациенти и техните близки и има за цел да изрази съпричастност чрез една приятна разходка сред природата.
При пулмоналната хипертония, артериите пренасящи кръвта от сърцето до белите дробове се стесняват по причини, които не са напълно установени. Кръвното налягане в белите дробове се повишава, а сърцето се уголемява. С времето преумореното сърце се износва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност.
Заболяването често се бърка с астма, сънна апнея, ХОББ или други, което забавя поставянето на правилна диагноза с години. Липсата на адекватна терапия може да бъде фатална за живота на хората с пулмонална хипертония.
До този момент у нас липсват препарати за интравенозно приложение от групата на простеноидите. За пациентите с това заболяване е от особенна важност да получат достъп до европейски клиники-за трансплантация на бели дробове или комбинирана трансплантация на сърце и бял дроб, което би ги върнало към нормален живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар