Translate

вторник, 13 май 2014 г.

В България дишаме най-замърсения въздух в Европа


показват данните, за близо 1600 града в 91 държави, на Световната здравна организация (СЗО) за периода 2008 - 2013 г.У нас е измерена най-високата концентрация на фини прахови частици. Основен източник на замърсяване са: битовото отопление (печките на твърдо
гориво), автомобилният трафик и немитите улици.
СЗО включва в изследването си данните от общо 13 български града.Те показват, че най-мръсният град в Европа е Перник, където замърсяването е над 2 пъти повече от нормите-
74 микрограма на куб.м прахови частици с диаметър по-малък от 10 микрона и 52 микрограма на куб.м прахови частици с диаметър под 2.5 микрона. След него се нареждат София и Пловдив.Следват Добрич, Хасково, Плевен и Велико Търново.А Бургас и Враца са с най-чист въздух.
Данните идват малко след като Европейската агенция за околна среда обяви България за най-замърсена страна на Стария континент през 2013 г., а за най-мръсна столица - София.
СЗО отчита, че населението на повечето градове в световен мащаб е застрашено, тъй като диша въздух с концентрация на прахови частици, надхвърляща определените нива за безопасност. Около половината градско население е изложено на концентрация на прахови частици, надхвърляща поне 2.5 пъти препоръчаните от СЗО нива, което води до увеличение на смъртни случаи от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак на белите дробове, дихателни проблеми, инсулти и преждевременна смърт . Едва 12% от жителите на 1600-те града, обхванати от проучването, се радват на чист въздух. 
По данни на СЗО от замърсяване на въздуха годишно в света умират над 3,7 милиона души, от които около 300 000 са европейци.


Няма коментари:

Публикуване на коментар