Translate

четвъртък, 15 май 2014 г.

Проф. Тодор Кантарджиев, шеф на НЦЗПБ: И нашите комари могат да пренасят нилска треска

Тя предизвиква възпаление на мозъка
- Проф. Кантарджиев, тази година освен кърлежи, може да се очакват и повече комари заради влажното време. Какви болести пренасят кръвосмучещите насекоми?
- Миналата година в Сърбия - около Белград, имаше над 200 случая на енцефалит - възпаление на мозъка, причинен от така наречената инфекция Западен Нил. Както става ясно от името й, тя е тръгнала от Африка, но в момента засяга много страни в Европа. Предишните години я имаше в Северна Гърция и Сърбия, а в 1997-1998 година имаше няколкостотин случая на енцефалит в съседна Румъния, които протекоха доста тежко.
- Какво е характерно за западнонилската треска?
- За всички заболявания, които са вирусни и се пренасят от кръвосмучещи насекоми и кърлежи, трябва да се знае, че от 100 ухапани от заразено животно - комар или кърлеж, микробът прониква при 10% от ухапаните и те получават състояние, наподобяващо лека вирусна
инфекция. Няколко дни са неразположени, с температура, която показва, че вирусът се е намножил в организма, но човекът се е преборил. Обикновено по-малко от 1% от тези 10% развиват тежкото заболяване - било то треска, било то възпаление на мозъка. Ако в Румъния е имало 700 души с енцефалит през 1997 година, ухапаните трябва да са били между 70 000 и няколкостотин хиляди.
- На какво се дължи фактът, че не всички се разболяват?
- Това се дължи на имунната система на човека, на това как организмът му възприема или не възприема чуждата генетична информация на микробите, попаднали в него. Това е характерно за много вирусни инфекции, които се развиват в животни и се пренасят чрез кръвосмучещи организми. Треска Западен Нил имаше и в големите градове на САЩ. Събирането на много хора и комари на едно място могат да доведат до разпространението на тази инфекция. Важно е хората да знаят, че западнонилската треска заедно с енцефалита се предават от комарите, които обичайно живеят у нас. Не трябва да чакаме да кацне някой екзотичен комар. Екзотичният комар - така нареченият тигров, пренася треските чиконгуня и денга, като и двете са опасни вирусни заболявания. Чиконгуня се развива с прояви на полиартрит - възпаление на всички стави, а денгата с треска и обикновено много силна болка по гръбначния стълб.
- Има ли такива случаи у нас?
- Слава Богу, у нас няма такива. Има само едно местенце в България, където не можахме да унищожим тигровите комари. Те не са характерни за Европа, но се разпространяват даже в някои развити държави. Например във Федерална република Германия има добър контрол на инфекциите и не допускат нито денга, нито чиконгуня. Не така обаче стои въпросът в Италия, където преди няколко години попаднаха такива заразени комари и то с внос на стари автомобилни гуми. Първата година имаше десетина случая, втората - стотина случая, а третата 1000 случая. Така става, когато не се вземат мерки навреме, които трябва да бъдат адекватни. Трябва да се помни, че всеки спестен лев от профилактиките - било то на общината или на Министерството на здравеопазването , струва хиляди и може да коства живота на хората.
- Къде у нас има тигрови комари?
- Няма да ви кажа. Само на едно място. По-миналата година се явиха. Предпоследната зима беше студена и се чудя как оживяха, но оцеляха. Националният център за заразни и паразитни болести контролира областите, в които има вирусни трески, пренасяни с кърлежи и комари. Всички хора, които са с енцефалит и трескаво състояние, ги изследваме и за Западен Нил. Слава Богу, досега Господ ни пазеше, тази година зависи много и от нас.
- У нас се разпространяват и болести като лаишманиозата. Колко случая на заболяването са регистрирани?
- Кожна лайшманиоза у нас се яви при кучетата и се пренася от папатаците. Миналата година имаше 12 случая в Петричко. По кожата на заразения се появяват язви. Всички бежанци ги изследваме за паразитни болести, лайшманоза и вносна малария и др. Обикновено годишно има няколко десетки случая на вносна малария, което значи, че някой е ходил в тропическата област и като се върнал и започнал да вдига температура, и забравил да каже на лекаря си, че се връща от такава област. И лекарят се чуди с какво да го лекува, вместо да вземе една капка кръв и специалистите от Националния център за заразни и паразитни болести веднага ще разпознаят, че е малария.
- Какво показват изследванията на бежанците?
- Не са болни. Всички деца се ваксинират, включително и за детски паралич. Най-опасно беше преди месеци, сега не е толкова голяма опасността, защото бежанците са малко. Опасност от внос на тази болест и други опасни инфекции има, ако имаме бежанци от Афганистан и съседните държави. Майките в България, които не си ваксинират децата, трябва да знаят следния факт: за две години гражданска война в Сирия, в която децата не се ваксинираха, се появи детски паралич. В САЩ цялата медицина е частна - всички болници, престижни медицински университети са части, бързата и доболничната помощ - също. Има обаче една държавна институция и тя се казва Център за контрол на заболявания в Атланта и има филиали във всички щати. Тя провежда държавния контрол на заболяванията - там са най-големите специалисти и по инфекциите. По този начин държавата осъществява контрол на всички лечебни заведения. Затова имат едни от най-добрите успехи в ограничаване на заболяванията. Във Федерална република Германия работи институтът „Роберт Кох" в Берлин, където са най-големите специалисти по инфекции на тази държава. Изводът е: силна държава - силен контрол на инфекциите. Преди 40 години имахме по-добър контрол на инфекциите от всичките западни държави. Сега спестяваме от лаборатории. Само преди 3 години имахме 23 000 регистрирани случая на морбили при условие, че слагаме две ваксини с цена по 50 лева. Ние сме една от малкото държава, която слага две задължителни ваксини за тези заболявания - на 13-месечна възраст на детето и на 13 години. И какво се оказа? Ваксините се хвърлят и голяма част от тях не се поставят на децата.
- Защото родителите не са искали ли?
- И лекарите, и родителите. Има ваксини, които трябва да са задължителни за нормалния европеец - дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В, детски паралич. Другата, която е много важна, е триваксината - заушка, морбили, рубеола. Без тези ваксини не може да живее спокоен нито един европеец. Обикновено на Запад това са задължителните имунизации. Иначе, който иска, може да си сложи ваксина за грип или ваксина за рак на шийката на матката. Например в САЩ здравната система осигурява на възрастните хора ваксина срещу пневмококи, защото са си направили сметка, че колкото по-малко възрастни хора боледуват от пневмония, толкова по-малко болни ще има и по-евтино ще им излезе лечението. Защото 20% от хората с тежка пневмония трябва да се лекуват с болница .

В."Телеграф"

Няма коментари:

Публикуване на коментар