Translate

понеделник, 2 юни 2014 г.

Над 1 млн. души у нас са засегнати от заболявания на щитовидната жлеза



МБАЛ "Токуда Болница София" и Ендокринно отделение към Първа вътрешна клиника на японската
болница се включиха активно в инициативата по отбелязването на Световния тиреоиден ден (25 май) и Международната тиреоидна седмица.

На 23 май в японската болница се проведоха безплатни прегледи за пациенти, които желаеха да прегледат щитовидната си жлеза.

Тази година инициативата е насочена към „5-те основни причини да сте информирани за тиреоидните заболявания” – това са рак на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания, безплодие, депресия/тревожност и йодно-дефицитни заболявания. Всяко едно от тези заболявания е достатъчна причина пациентите да обърнат внимание на щитовидната си жлеза.

„България отбелязва Световният тиреоиден ден за трети път. И докато йод-дефицитните болести са почти изкоренени в нашата страна, благодарение на създадените преди години програми, то останалите проблеми остават актуални и имат тенденция за нарастване през последните години. Особена значимост имат автомунните тиреоидни заболявания като тиреоидит на Хашимото и тиреотоксикоза, безплодие, депресия, рак на щитовидната жлеза и др. Като изключително сериозен проблем може да се посочи връзката на тиреоидните заболявания със сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите проблеми – атеросклероза, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, инсулт, неврологични усложнения, които са основна причина за смъртност и инвалидизация.

Изключително важно за нашата страна е да се изработят целеви програми за превенции и скрининг на тиреодните нарушения за рисковите групи и особено жените в детеродна възраст. По този начин ранната диагностика би могла да предотврати усложненията и да предположи едно адекватно лечение на пациента. Важно е също обучението на специалистите в това направление, особено терапевтите, ендокринолозите и общопрактикуващите лекари в дълбочината на болничната помощ” – посочи проф. д-р Боян Лозанов, началник на Клиника по Ендокринология и Нефрология в МБАЛ" Токуда Болница София".

В световен план заболяванията на щитовидната жлеза засягат над 1.5 млрд. души. Световният тиреоиден ден ще даде старт и на Международната тиреоидна седмица, която продължава от 25 до 31 май. Инициативите, подети от Международните тиреоидни асоциации, имат за цел да повишат информираността сред обществото за социалните проблеми, свързани с щитовидните заболявания. Те фокусират вниманието върху силната необходимост от програми за обучение и превенция, които да противодействат на застрашаващия все повече хора проблем. Обхватът на аудиторията включва както лекари, така и широката общественост, за да се създаде необходимата публичност относно сложната патология на тези заболявания и тяхното лечение.


Няма коментари:

Публикуване на коментар