Translate

понеделник, 2 юни 2014 г.

Спешната помощ се превърна в буфер на нереформираното здравеопазване




В писмо Пациентски организации „Заедно с теб”, Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата „Усмихни се”, Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” заявяват публично  своята подкрепа по отношение справедливите искания на медиците от Спешна помощ.
"Подадените над 90 оставки показват, че проблемите са вече много сериозни. Факт е, че умират пациенти именно заради липсата на достатъчно кадри, поради непривлекателния труд. Нужда е експертна и спешна реорганизация на Спешната помощ", се казва в него.
Пациентските организации подкрепят мотивираното искане на д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на спешните медици, изложено на заседание на Здравна комисия, за организационни промени, като се започне от дефинирането на понятието „спешен пациент”, създаване на алгоритми на поведение, адекватно заплащане на труда.
 „Спешната помощ се превърна в буфер на нереформираното здравеопазване. Вярваме, че спешните медици са отговорни и морални, въпреки конфликтите, в които изпадат с пациенти. На институциите бихме искали да кажем: спрете да се надлъгвате, докато ние пациентите умираме, а нашите близки изпадат в агресия към не виновните лекари. Крайно време е институциите да се вслушат в експертите, в редовите лекари и сестри от Спешната помощ и направят нужните промени, се казва още в тяхното писмо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар