Translate

сряда, 4 юни 2014 г.

Уникална трансплантация спаси живота на седеммесечно бебе



Уникална за света трансплантация е била извършена преди два месеца в УБ „Лозенец” в
София, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Любомир Спасов.
Малкият Валери е постъпил в средата на март в болницата в тежко състояние с картина на крайна степен на чернодробна недостатъчност. Той е роден с изключително рядка вродена аномалия, включваща обратно разположение на вътрешните органи, сърце, разположено вдясно, черен дроб вляво. Момчето също така е с пълна липса на долна празна вена и липса на извънчернодробни жлъчни пътища.
В началото на април трима пациенти -единият от които бебето, получиха шанс за нов живот след трансплантации на бъбреци и черен дроб от 55-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт.
Проф. Спасов заяви, че за първи път в света при такава аномалия е направено директно връзване на черния дроб към дясното предсърдие. Случаят ще бъде описан и разпратен до световните журнали по трансплантология и хирургия, тъй като е наистина иновативен, каза той.
Състоянието на Валери е стабилно и съвсем скоро ще бъде изписан от болницата. Детето ще бъде подлагано на периодични прегледи. Ще му бъде назначена и терапия с имуносупресори.
Трансплантацията на Валери е стотната за болница „Лозенец”. След нея в болницата са направени още три бъбречни, като едната от тях е от жив донор, а две – от трупен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар