Translate

вторник, 3 юни 2014 г.

Холестеролът намалява шансовете за забременяване



Високите нива на холестерола могат да навредят на шансовете на една двойка да станат родители, пише "Дейли Мейл". Експертите от изследователското звено на Министерство на
здравеопазването в САЩ, препоръчват на двойките, които искат да създадат семейство, първо да проверят нивата си на холестерол. Проучване е установило, че на жените с артерии, запушени от мазнините в кръвта им им отнема повече време да забременеят, отколкото на тези, чиито показатели са нормални. Ако и двамата партньори имат повишени нива на холестерол , забременяването отнема още повече време.
В проучването са обхванати над 400 двойки, които се опитвали да имат бебе. Нито една от жените не е имала проблеми с плодовитостта и всички са били на възраст между 18 и 44 години. 347 от жените заченали за период от една година, а 54 – не. Кръвните проби, взети в началото на проучването, ясно показали връзката между плодовитостта и холестерола.
"Ние отдавна знаем, че високите нива на холестерола увеличават риска от сърдечни заболявания. От нашите данни става ясно, че освен това холестерола намалява шансовете за забременяване. Двойките, които искат да създадат дете мога да увеличат шансовете си за забременяване, ако първо се уверят, че нивата на холестерола им са в приемливи граници", съветва д-р Енрике Шистерман, който е участвал в изследването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар