Translate

вторник, 3 юни 2014 г.

Фондация „Майки за донорството” ще защитава правата на донорите на генетичен материал



Екипът на новосъздадената Фондация „Майки за донорството”, с подкрепата на фондация "Искам бебе", започва национална мащабна информационна кампания за донорството на генетичен материал.
Фондацията обединява интересите на над 500 майки, дарили яйцеклетки в периода 2010 - 2014 г. и ще има за основна цел да налага спазването на медицинските, правни и етични стандарти при даряване на генетичен материал в България.
Майки, дарители на яйцеклетки, настояват да се приеме закон за донорството на генетичен материал и единен Етичен кодекс за всички репродуктивни центрове в България.
Мариела Великова, председател на новосъздадената фондация, съобщи, че ще бъде създадена “етична полиция” за донорство на генетичен материал, която ще защитава правата на донорите в България при асистирана репродукция, ще следи за спазването на правилата от Кодекса и за нарушения с помощта на онлайн платформа, където ще се подават сигнали за злоупотреби на донори или клиники.
По думите и основните етични принципи при асистирана репродукция с донорство на репродуктивен материал са безвъзмездност на даряването, анонимност и информираност на донорите, подсигурена с въвеждане на информационно защитни системи, както и строги дисциплинарни санкции за служителите, които нарушат тази анонимност, добросъвестност и др. Етичния кодекс трябва да бъде гаранцията, че клиниките ще съхраняват при всички случаи здравето на донора. Лечебните заведения не трябва да извършват процедури, като например хиперстимулация, която често води до загуба на яйчник или други увреждания за самия донор., лекари да казват-"намери си донор някъде", след, което донори се търсят срещу заплащане и най-често подобни уговорки се случват в интернет.
„Не може да има спазарено, платено донорство, не може донорите да бъдат обвинявани или унижавани, те са майки, разбрали са какво е да си майка и са дарили частица от себе си. Донорството на яйцеклетки не е просто дарение, а акт, който създава дете”, категорична бе тя.
В тази връзка Виктория Димитрова, координатор на организация "Майки за донорството" и "Искам бебе" обясни, че е неприятно да се чува постоянно за покупко-продажба на яйцеклетки и призна, че сигурно тази дейност се случва, но това не бива да петни името на донорите като цяло.
Според нея търговските интереси в донорството не трябва да бъдат допускани и е важно мотивът за донорство да бъде чист.
За съжаление обаче у нас все още съществува практиката в ин витро клиники лекарите да заставят пациентките сами да си търсят и водят донор, което дава поле за сделки с яйцеклетки…
„Донорството е дарение, не е свързано с образованието, а със сърцето и душата на човек.
Донорството означава, че човек разбира, че всички ние зависим един от друг. Донорството на яйцеклетки означава, че тези жени ценят майчинството и са готови са да помагат. Подкрепям ги във всичко, което правят. Благодаря на всички хора, които даряват живот, даряват деца и частица от себе си. При нас, в ИАТ, има регистър с данните за всеки донор на генетичен материал. Регистрирани са над 5000 вземания на генетични клетки и сперматозоиди. Донорството показва, че в България обществото е добро, има хора, които разбират, но колкото по-ясни са правилата, толкова по-добре ще работят всички”, заяви директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова.
От фондация „Майки за донорството” изразиха надежда, че клиниките по асистирана репродукция ще застанат зад организацията и ще подкрепят Етичния кодекс.
Фондация „Майки за донорството” ще работи и в посока информираност на донорите, които трябва да знаят например, че едно лице може да стане донор на не повече от трима реципиенти. Донор може да стане всяка жена до 34-годишна възраст, която задължително трябва да е майка на поне едно дете, след определени изследвания, подписано и заверено от нотариус уверение, че тя е дарила част от себе си доброволно. При мъжете не е задължително да имат деца.
Близо 40 000 са жените у нас към момента, които се нуждаят от донорска яйцеклетка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар