Translate

четвъртък, 5 юни 2014 г.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по паразитни и заразни болести: „Майки имунизират домашните си кучета, а отказват ваксина за децата си"

Проф. Тодор Кантарджиев има три клинични специалности по микробиология, имунология и епидемиология на заразните болести. Става професор през 2009 г. и има специализации в Германия и Англия. Твърд радетел е на ваксинациите, които са спасили човечеството от тежки инфекциозни болести и много се ядосва на родителите, които отказват да имунизират децата си. Според него промените в структурите на селското стопанство върнаха много болести, като туларемията, които бяха изкоренени. Не бива народът да се плаши с невярна информация, а трябва да се казва истината. Това каза пред журналисти проф. Кантарджиев на годишната среша в Албена, организирана от фондация „МОСТ".
- Проф. Кантарджиев, антиваксиналните настроения у нас продължават да се разпространяват все по-широко и завладяват интернет форумите. В същото време бежанците от арабския свят се увеличават и те са допълнителен рисков фактор за разпространение на заразни заболявания.
Има ли опасност от възникване на епидемии отново, след като преди няколко години имахме 24 000 болни от морбили?
- Наистина е факт, че тези антиваксинални настроения се разрастват и се наблюдават по-често сред високообразованите родителски двойки с висок социален статус и стандарт, предимно жители на големите градове. Тревожен е фактът, че 69 процента от негативно настроените родители смятат, че ваксините вредят на детето. Други 49 на сто споделят, че ваксините претоварват имунната система, а 37 % са убедени, че за детето им няма риск от заразяване. За съжаление тези антиваксинални настроения са голям проблем. Ние използваме едни от най-модерните и безвредни ваксини и да има отказ от имунизации и биопрепарати да се хвърлят си е направо престъпление. Около 1000 лв. струват имунизациите на едно малко дете.
Преди месец едно дете у нас заболя много тежко от инфлуенца с менингит. Две-три години бяхме забравили за това заболяване. После се разбра, че майката отказала имунизация и за четирите си деца. Този въпрос става и юридически, дали тя да бъде подведена под отговорност, тъй като този менингит до голяма степен води до осакатяване. Парадокс вече стана майки да си ваксинират кучетата, а за децата отказват.
Искам само да припомня, че по време на големите епидемии през последните два века от полиомиелит починаха 23 млн. души и 20 пъти повече се парализираха. Сега Сирия от 2-3 г. е в гражданска война и престана да ваксинира децата си за полиомиелит (детски паралич) и заболяването се възобнови. Слава богу, СЗО се ангажира с този проблем и 20 млн. деца в Близкия Изток бяха ваксинирани. Затова у нас проблемът с тази болест няма да дойде с бежанците от Сирия, а от Афганистан, ако започне гражданска война. Там винаги е имало огнище от детски паралич.
Ужасно е родителите да отказват ваксини и е жалко бебе на 7-8 месеца да се разболее от коклюш, заболяване, известно като магарешка кашлица, срещу която се правят имунизации. Затова коклюшът се завръща. По-късно разбрахме, че тази ваксина не действа цял живот. При момичетата до 20-годишна възраст, като родят, дават от антителата на ваксината и на бебето. Но тъй като българката взе да ражда по-късно, тя няма вече антитела. Ако бебето не се имунизира, има голяма вероятност да се разболее от коклюш. Чрез ваксините поставихме под контрол дифтерита, хепатит А и В, морбили, полиомиелита и др. А сега какво става по
софийските кафенета, разпространяват се проинфекциозни настроения.
За съжаление имахме 28 лаборатории за изследване на коклюш, но те са затворени и остана само нашата в Националния център. Който ни донесе проби, изследваме. Около 40 % са положителни за коклюш, защото има пропуски при ваксинациите. М.г. болните от коклюш бяха стотина, но действително те са много повече, защото не всички се изследват.
- Напоследък се срещат и твърдения, че ваксините са ГМО. Има един сайт за нова германска медицина, където се казва, че ваксините съдържат канцерогенни, токсични и биологично замърсени вещества. Има ли нещо вярно?
- Ваксините нямат нищо общо с ГМО, а пък да не говорим за канцерогени, токсини и т.н. Освен това този германски сайт се поддържа уж от лекар, никому неизвестен. В сайта има и твърдения, че ракът е гъбичка. Ето такива идиотщини се разпространяват по интернет форумите.
Няма друго лекарство в света, което да се контролира така строго като ваксината. Защото тя се прилага на здрави деца и не дай си боже нещо да се случи. В някои държави дори бременни жени се ваксинират против магарешка кашлица. Ясно е, че ваксините не натоварват имунитета.
- А може ли неваксинирано дете да се разболее от заразна болест, ако всички деца около него са ваксинирани?
- Възможно е, защото детето може да се зарази от възрастен човек. Но сега битува една друга мисъл - нека детето се разболее, например от детски паралич, та цял живот да има имунитет. Но се забравя, че това заболяване осакатява за цял живот, а и има висока смъртност. Аз смятам, че тези антиваксинални движения се подклаждат от фармацевтични фирми, защото едно лечение на опасна заразна болест струва стотици пъти повече, отколкото цената на една ваксина.
- Проф. Кантарджиев, без кои ваксини не може съвременният европеец?
- Ваксините са против детски паралич, хепатит, дифтерия, тетанус, коклюш и тройната ваксина за заушка, рубеола и морбили. Освен това тези ваксини предпазват от пневмонии, менингити и всички останали чести и рискови инфекции при децата.
- Искам да ви попитам и за един тревожен факт в момента. В Сърбия, Северна Гърция и Румъния има Нилска треска, която е много опасно заболяване и предизвиква енцефалит. Може ли то да дойде и при нас?
- Изследвали сме всички енцефалити у нас и засега нямаме Нилска треска. Дано да се опазим, а това ще стане, като не допускаме комарите до себе си, които са разпространители на болестта. За да се прояви енцефалитът, трябва да са нахапани от 200 000 до 400 000 души с болни комари. При заразените кърлежи и комари, от 100 души ухапани, се разболяват 20 процента, които изкарват едно температурно състояние. Само 0,5 процента от ухапаните може да развият тежкия енцефалит или хеморагична треска.
- Последните години имаме все повече болни от Марсилска треска, която се предава чрез ухапване от заразени кърлежи. Дали това заболяване вече е проблем, или въпрос на по-добра диагностика?
- Марсилската треска е бич и тя бе ликвидирана през 1968 г. Тогава имахме не толкова медицина, колкото здравеопазване и контролът беше строг. През 1993 г. паднаха мерките за унищожаване на кърлежите и Марсилската треска се появи отново. Така всяка година се регистрират около 1000 души, които са болни. За 2013 г. от кърлежопреносимите заболявания с най-голям брой е именно Марсилската треска, следвана от Лаймската болест. Характерното при нея е високата температура и червеното петно, което се получава около ухапаното място. огато човек бъде ухапан от кърлеж, го изважда много внимателно. Или ако не може, търси лекар. Веднага трябва да се пие антибиотик - еднократна доза, ако кърлежът е изваден още първия ден. Ако това се случи втория ден - дозата от антибиотика е двудневна. Но имам сведения, че в някои райони на страната се практикува само поставянето на тетанус, което няма нищо общо със заболяването от Лаймска болест. Най-хубаво е ухапаното място да се наблюдава и след 21-ия ден да се направи изследване. 30 % от кърлежите са с бактериални инфекции. Може да се стигне и до хеморагична треска и в страната има няколко ендемични зони в Източна България, Кърджали и Пловдив. Заболяването е разпространено най-вече сред животновъди, които си обезпаразитяват животните. Често стопаните не използват предпазно облекло и кърлежите ги нападат. Интересното е, че по парковете живеят паразити, които разпространяват предимно Лаймската болест. В Южна България има кърлежи, които заразяват повече с Марсилска треска. Такива огнища има и в Централна Северна България.
- Ако човек пропусне да пие антибиотик веднага след ухапването, може ли да го вземе по-късно?
- При децата това може да стане до три дена, а при възрастните - до 5-7 дена.
- Задължително ли е изследването на самия кърлеж?
- Битува мнението, че е много важно. Моето становище е, че не е.
- Последните няколко седмици се забелязва увеличение на вирусните менингити. Има ли опасност от епидемия?
- Стигнахме дотам да имаме само една лаборатория за изследване, а преди бяха шест. Заболяването се причинява от ентеровируси, които са свързани с разстройство. Хубавото е, че вирусните менингити минават по-леко и не оставят последствия. Лекарите трябва да изпращат изследвания при нас, но не го правят. Държавата вместо да стимулира лабораторната дейност, отново има намаляване на заплатите на специалистите. Най-голямото безобразие е, че държавните доктори взимат десетки пъти по-малко от лекарите в държавните болници, които са търговски дружества и които получават парите си от здравната каса . За епидемия от менингит не може да се говори.
- А има ли опасност от денга и чикунгуня, които са особено опасни екзотични инфекции?
- Те са остри заразни заболявания, които също се пренасят от т.нар. тигров комар, който хапе през деня, за разлика от останалите видове, които нападат след 18,00 часа. В България тигров комар има само на едно място в два двора. Но този район се обработва и е под контрол, надяваме се да не допуснем разпространение на тези комари.
- В съседна Гърция вече има случай на заразен с опасния близкоизточен коронавирус. акво представлява това заболяване?
- През няколко години се появяват мутации в корона-вирусите, които са причинители на зимните нетежки инфекции. Една трета от кашлицата и гърлобола са причинени от коронавирусите, но когато те мутират, може да причинят опасни заболявания. Преди 7 години се появи тежкият остър респираторен синдром (ТОРС), сега пък преди 2 години в Близкия Изток мутира подобен вирус и се разпространява много тежка инфекция. При нея 70 на сто от болните умират. Засега това заболяване може да се появи при човек, който е дошъл от Близкия Изток. То започва със силна кашлица и пациентът веднага трябва да каже на лекаря, ако е бил в арабска държава.
Същото е и с маларията, всяка година имаме 50 болни от вносна малария. Обикновено, когато има смъртни случаи, пациентите не казват, че са били в държави, където има малария.

В. „Янтра ДНЕС".

Няма коментари:

Публикуване на коментар