Translate

вторник, 3 юни 2014 г.

Русия забрани пушенето на обществени места



В Русия от 1 юни е забранено да се пуши в ресторантите, кафенетата и закусвалните, в хотелите
и общежитията, на пероните на гарите, във влакове и кораби, съобщи ИТАР-ТАСС.
Отсега нататък тютюневи изделия няма да се продават по будките, а само в магазини и специални търговски павилиони. При това кутиите с цигари няма да бъдат изложени пред погледа на клиентите, а ще се предлагат по списък или каталог. В ресторант цигара ще може да се запали, само ако заведението има лятна тераса. Забранява се изцяло продажбата на цигари на териториите на гарите, летищата, пристанищата Продажбата им ще бъде забранена на териториите на гарите, летищата и пристанищата. Глобите ще са между 500 и 1500 рубли (21-62 лв.).
За собствениците на заведения наказанията са по-големи: за индивидуални предприемачи са 30-40 хиляди рубли (1245-1660 лв.), а за юридически лица - от 50 до 90 хиляди рубли (2076-3770 лв.). Това е вторият етап от прилагането на закона относно тютюнопушенето на обществени места, след като от 1 юни миналата година бе забранено пушенето в образователните учреждения, културните ведомства, спортните обекти, плажовете и детските площадки. От миналата година вече не се пуши и в офис сградите, ако няма специални пушални с добра вентилация, не се пуши в самолетите, в метрото и обществения транспорт, както и в масовия транспорт С новата забрана правителството се надява
В руското министерство на здравеопазването се надяват, че ограниченията ще позволят да се намали броят на инфарктите и инсултите. Според министерството след приемането на закона срещу пушенето потреблението на тютюн е намаляло с 16-17%.
С новата забрана правителството се надява да снижи броя на пушачите в Русия до 2020 от 39% от населението, колкото са сега на 25%, отбелязва „Ройтерс".
Законът за опазване на здравето на гражданите ще влезе изцяло в сила от 2017 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар