Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Само 1% от сметта на домакинствата е опасен



В тази графа влизат боклуци, които дори в малки количества създават риск за човешкото здраве и за околната среда. Много от всекидневно използваните в бита предмети като
батериите, почистващите препарати и луминесцентните лампи съдържат опасни вещества, тежки метали или са радиоактивни.
Опасните вещества в лекарствата с изтекъл срок на годност, отработените масла или разтворители не бива да се изливат в мивката или в канала. Не трябва и да се изхвърлят заедно с другите боклуци, защото могат да замърсят почвата и подпочвените води или да предизвикат експлозии и пожари.
Количеството живак, което се съдържа само в една луминесцентна лампа, е достатъчно да замърси около 30 000 л вода. А литър моторно масло- 1 млн. л вода. Веднъж попаднало във воден басейн, такова количество масло може да образува петно с размер 4000 кв. м. То може да има фатални последици за водната флора и фауна, както и за водолюбивите птици. При неконтролирано изгаряне на 5 л масло се замърсява въздухът, необходим на човек за 3 години.
По принцип изхвърлянето на опасни отпадъци в общия боклук е забранено и се наказва. Глобите за гражданите са от 300 до 1000 лв., но почти няма глобени, защото липсва контрол. Санкциите за фирми са от 10 до 50 хиляди лева.
От началото на 2012 г. всеки месец мобилните пунктове събират опасна смет на определено място в София. Веднъж годишно по време на пролетното почистване има тридневна кампания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар