Translate

петък, 25 юли 2014 г.

Близо 200 са одобрените българи, кандидатствали по програмата „Работата на живота ми"



За да има шанс да замине по нея за Германия, човек трябва да е на възраст от 18 до 35 г. (изключение до 40 г. се допуска за професиите в здравеопазването) , казаха за

в. „Преса" от Агенцията по заетостта.. Кандидатите трябва да са безработни в родината
си, да имат диплома от средно професионално учебно заведение или от университет по професия, която спада към особено търсените в Германия. Освен това трябва да има и обявено работно място в местна агенция по труда в Германия. От немската страна е предвидено финансиране на езикови курсове, както още преди заминаването, така и след пристигането.

През февруари 2014 г. трудовите посредници в Германия представиха у нас оферти по програмата за обучение в различни предприятия в седем федерални провинции. Бавария например търси млади хора, които се интересуват от професионално обучение за хлебар, медицинска сестра, шофьор, техник, готвач, ресторантьор, хотелски служители. Практическото обучение се извършва в съответната фирма, а теоретичното - в професионална гимназия.

След интервю за представяне пред бъдещия работодател одобрените кандидати получават договор за два-три месеца. В края на практиката се решава дали да се предложи място за обучение на младежите според това, което са показали през тези месеци. Специалисти са наблюдавали техните мотивация, старание и умения.

Обучението трае от една до три години и половина в зависимост от избраното поприще. Освен заплата през това време специализантът получава помощ, за да си намери квартира, както и разчита на личен съветник за контактите си с местните хора и институциите, и дори за да си намери забавления за свободното време.



Няма коментари:

Публикуване на коментар