Translate

сряда, 23 юли 2014 г.

Правителството ще увеличи държавния дълг с още 3,425 млрд. лв., за да овладее ситуацията с КТБ


Правителството одобри актуализацията на държавния бюджет, като се увеличава таванът на дълга с 3,425 млрд. лв. Финансовият министър Петър Чобанов обаче бе
категоричен, че този кабинет няма да тегли нови заеми, а това ще се остави на служебното правителство и новия кабинет след него.

От предвидената сума 2,7 млрд. лв. ще са за стабилизиране на банковата ситуация, а 725 млн. лв. ще са буфер. С предложените корекции на бюджета дефицитът почти ще стигне критичните 3% от БВП. Отделно бюджетът може да си позволи още буфери. Те ще дойдат от по-високи приходи от осигуровки, 5-те процента от бюджетите на ведомствата, които не се харчат до края на годината, от фонда за общините и от таксата върху приходите от зелена енергия.

От проекта става ясно още, че при фалит на КТБ парите на общините и висшите училища ще бъдат възстановени за сметка на фискалния резерв.

Кабинетът одобри и здравната каса да получи 225 млн. лв., като болниците ще получат 200 млн. лв., а за лекарства отиват останалите пари. Финансовият министър подчерта и че ако се приеме решение, което да задължи изплащането на сметките на всички вложители в КТБ, то ще е с ревизия на доходите им.
Чобанов коментира и специалния закон за трезора под надзор, предложен от централната банка. Той твърди, че се обсъжда вариант всички фирми и граждани със сметки над 196 хил. лв. да бъдат ревизирани от данъчните. Ако дължат пари, държавата ще си ги приспадне и след това ще изплати депозита.


Няма коментари:

Публикуване на коментар