Translate

вторник, 1 юли 2014 г.

Хиляди хора с увреждания чакат с месеци решенията на Националната експертна комисия



за това какъв е процентът на тяхната инвалидност, алармира Веска Събева, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания. Причината
за това е, че от Националния осигурителен институт (НОИ) обжалват голяма част от решенията на ТЕЛК. Националната експертна комисия (НЕЛК)е задръстена с такива жалби и от там в момента записват часове за преглед чак за 2015 г. По думите и в голямата си част жалбите на НОИ са неоснователни, тъй като се оказва, че НЕЛК или съдът отхвърлят почти всички от тях. По думите й няма яснота въз основа на какви критерии от НОИ не признават толкова много решения на ТЕЛК.
Заради обжалванията от страна на НОИ се харчат много пари, както на държавата, така и на хората с увреждания.
„Най-страшното е, че тези хора остават без какъвто и да е доход. Хората теглят заем, за да си направят изследванията, които им струват около 1000 лв. Това са ядрено-магнитен резонанс, това са скенери, това са изследвания за онкоболни, защото ако е минал месец от предишните изследвания, трябва да се направят отново”, коментира Събева. Тя добави, че за щастие на пациентите в последните законодателни промени, приети от Министерски съвет, е записано, че направените изследвания ще важат за пред ТЕЛК и НЕЛК за срок от една година. Отпаднало е обаче искането на хората с увреждания експертните лекарски комисии да не бъдат контролирани от НОИ, а от МЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар